La DaDa celebra els seus dos anys!

23 abril, 2020 - Consell de redacció de la DaDa

La DaDa celebra els seus dos anys amb nova imatge: un nou logotip i una renovada pàgina web.

El dia de Sant Jordi de 2018, va néixer la DaDa, el diari digital de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya. Tot just farà dos anys. Va néixer amb la voluntat de ser un mitjà proper a la professió i en el qual es pogués reflectir l’actualitat del moment pel que fa a temes que interessen, no només als arxivers, si no també a d’altres professionals que puguin estar vinculats al món de la gestió de la informació i de les dades. També, volia ser un mitjà que apropés l’arxivística a la ciutadania, fent-la més “participada”.

La DaDa ha anat evolucionant en aquests dos anys, i s’ha anat configurant i enriquint, gràcies a les persones que, des de fora, hi han col·laborat aportant els seus articles, les seves opinions, els seus suggeriments o des de dins mateix, intentant que cada setmana es poguessin oferir continguts nous i d’interès pel col·lectiu.

En relació als seus continguts, cal dir que al llarg d’aquest període, s’han publicat 180 articles, bàsicament englobats en quatre grans àmbits: l’Editorial, l’ArxiRuta, l’Arxiu des de fora i l’Article de la setmana. Així mateix, tret de l’Editorial, els articles els trobem agrupats segons unes gran categories (que són les que es mostren al menú de la nova pàgina), tot i que cal dir, que de vegades, aquests poden participar de diverses temàtiques a la vegada.

Pel que fa a l’Editorial, que recull la posició de l’Associació davant de situacions d’actualitat i que afecten o preocupen al col·lectiu arxiver, se n’han publicat 8, quatre l’any 2018 i quatre l’any 2019, i properament es publicarà la primera de 2020.

L’ArxiRuta, nascuda fa poc més d’un any, té com a propòsit donar a conèixer els diferent arxius del territori i fer-ho d’una manera propera, parlant amb la persona que n´és responsable i intentant copsar quins són els temes que més “preocupen” de l’arxivística actual, recollint també, la seva opinió sobre la realitat més propera. 

Fins el moment, hem visitat 28 arxius d’arreu del territori, la majoria públics però també de privats i de titularitats diverses. A finals d’any publicàvem un primer mapa – que s’anirà enriquint- on es geolocalitzaven els arxius protagonistes de les 20 ArxiRutes publicades durant l’any 2019. A més de les dades bàsiques i de la imatge de l’arxiu també es pot accedir a l’article corresponent.

Si voleu fer un petit viatge i conèixer quins han estat els arxius visitats, podeu entrar al següent vídeo:

L’Arxiu des de fora (que podeu trobar dins la categoria d’Entrevistes), té com a objectiu saber què coneixen o què en saben dels arxivers i dels arxius, professionals d’altres àmbits. L’opinió d’altres sectors ens pot ser enriquidora. I des de l’abril de 2018 s’han entrevistat un total de 26 persones de perfils professionals ben diversos: des de programadors a editores, des de bombers a músics i empresaris, des de metges fins a escriptors, des d’antropòlogues a professors de secundària, des d’arquitectes a poetes i matemàtics, i un llarg etcètera… Si voleu conèixer algunes de les seves opinions sobre els arxius, ho podeu fer clicant al següent vídeo o entrant directament a les entrevistes.

La tercera gran secció, que agrupa diferents categories, correspon als articles que publiquem al llarg de la setmana, des de notícies relatives a congressos, jornades, trobades d’àmbit internacional, debats del moment, fins a articles que ens parlen sobre difusió, nous projectes, informacions diverses o reportatges, tot, al voltant de l’actualitat arxivística. Professionals de diversitat d’arxius han col·laborat aportant el seu coneixement amb la voluntat de compartir-lo amb els lectors. S’ha procurat tenir representació d’opinió de diferents realitats, des dels arxius musicals, als d’entitats, als dels museus, passant pels municipals, els de l’Administració autonòmica o les Diputacions.

En relació amb les publicacions, cal dir que s’ha actualitzat el Manual d’estil, on sobretot hi destaquem l’ampliació de la llargada dels articles, els quals podran oscil·lar entre un mínim de 5000- 6000 caràcters fins al màxim de 12.000.

També s’ha cregut oportú oferir una versió del Manual en anglès, donat el fet que s’han tingut – i es preveuen- col·laboracions d’àmbit internacional. I aquesta serà una futura línia d’actuació de la DaDa, la de publicar – puntualment- contribucions relacionades amb el nostre àmbit que ultrapassin el nostre territori.

A partir del mes d’abril de 2020, la vinculació de la pàgina de la DaDa a la compte de Google Analytics ens permetrà obtenir dades més específiques que ens ajudin a interpretar degudament el moviment de lectors, les visites als diferents articles… així com d’altres factors que posteriorment puguem analitzar i que ens permetin millorar, tan a nivell tecnològic, d’infraestructura i disseny de la pàgina, com de continguts a oferir.

Estrenem pàgina web de La DaDa i un nou logotip

La pàgina web també ha evolucionat lleugerament i avui us en presentem una nova versió. Li hem volgut donar un aspecte diferent, amb els elements més concentrats, perquè sigui més fàcil visionar diverses publicacions d’un primer cop d’ull -i  no haver de fer masses moviments a la pàgina principal-. La capçalera ha estat reformada i ara podreu veure destacat un menú amb els noms de les categories dels articles per tal de poder anar – directament – a   la que us interessi.

A tot això s’hi suma la columna de la dreta amb un giny que mostra els últims tuits publicats per @laDaDa_AAC i a sota la llista dels articles més llegits, per tal que sapigueu en tot moment quina és la tendència temàtica que més s’està consultant. 

Aquest disseny el mantindrem fins que tinguem prou dades estadístiques a nivell d’ús dels continguts del blog, i llavors poder pensar, si cal, una reforma més profunda (sempre basant-nos en com interactuen les visites i hi com hi poden trobar el que els interessa). No cal dir, que restem oberts a qualsevol comentari i apreciació que es vulgui fer arribar al respecte. 

Haureu pogut observar també que estrenem nou logotip que, tot i mantenir relació amb la resta del disseny de la web de l’AAC-GD, ha guanyat distinció amb una nova icona identificativa. Creiem que s’adequa millor al concepte de dades i com aquestes, s’interrelacionen amb d’altres dades, metadades, documents, expedients, bases de dades, etc.

Les xarxes socials

La utilització de Twitter com a plataforma vehicular de les publicacions de #laDaDa és una eina que ens permet facilitar la participació i el debat en viu dels professionals de l’arxivística al voltant dels articles que es van publicant.

A partir de les dades analítiques extretes de la mateixa plataforma social, podem constatar que l’audiència general del canal de @laDaDa_AAG és de 690 seguidors, assolint un creixement intermitent, però constant, durant aquests darrers dos anys. Subratllem que el 33% dels seguidors són dones, el 29% són homes i un 38% restant no ho especifiquen al seu compte de Twitter. Per altra banda, un 49% dels seguidors ho fan en català, un 32% en castellà, un 6% en anglès i la resta en altres idiomes. Cal destacar també la tendència a l’alça aquest 2020 de seguidors  que no són professionals de l’arxivística, demostrant l’interès d’altres grups professionals pels temes publicats.

L’impacte de les publicacions a la xarxa varia en funció del debat que genera o la viralitat que assoleix, no obstant, com a dada destacada, tots els tuits publicats aquest 2020 han generat gairebé 70.000 impressions, dada més que notable, que demostra una presència destacada dels continguts publicats pel diari electrònic de l’AAC.

Una altra tasca que es fa des del compte de Twitter de @laDaDa_AAC és, mitjançant RT o mencions, difondre i viralitzar continguts, opinions o reflexions que generen els arxius catalans, arxivers i arxiveres, que des dels seus comptes de Twitter, ajuden a millorar i debatre sobre la professió, faciliten l’accés als seus fons documentals o promocionen activitats o continguts propis a tota la ciutadania.

En definitiva, els darrers dos anys hem volgut apropar i fer partícip a la societat de la realitat dels arxius i de la nostra professió d’una manera immediata a partir d’aquesta xarxa social.

Des del Consell de redacció…

La Dada avui fa dos anys i des del Consell de Redacció encarem el futur amb moltes ganes, amb molta il·lusió per encetar nous projectes i amb la intenció de seguir millorant amb les aportacions de tots i totes.

Volem acabar aquest escrit reiterant les gràcies als nostres lectors i col·laboradors i a totes aquelles persones que han fet i fan la DaDa i que la intenten millorar cada dia més. 

Que tingueu una bona lectura de la DaDa… i una bona Diada!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *