La internacionalització dels projectes arxivístics: un gran recurs per dur-los a terme

22 setembre, 2020 - Fina Solà Gasset, arxivera i membre del Consell Consultiu Internacional (CCI) del projecte de recuperació de l’Arxiu Històric de la Policia Nacional de Guatemala en representació d’AsF

Fotografia: Fina Solà

Faltaven pocs dies perquè comencés l’estiu de l’any 2005, quan, a la Ciutat de Guatemala, va tenir lloc un seguit d’explosions que van posar al descobert unes instal·lacions plenes de documents en mal estat. Amb això, es va localitzar un arxiu que es considerava perdut o destruït, havien desenterrat l’Arxiu Històric de la Policia de Guatemala i tenien davant seu més de cent anys d’història convulsa.  

No faré esment del tractament arxivístic, fet sota la supervisió de l’arxivera Trudy Huskamp Peterson, del sistema per digitalitzar milions de documents, l’accés a la informació, la formació en arxivística del personal, ni l’estat de les instal·lacions i dels documents.  Tampoc de la difusió del fons al web de la Universitat de Texas, les col·laboracions en preservació i difusió per part d’Arxivers sense Fronteres, ni les aportacions econòmiques de diversos països i nacions, perquè s’ha anat publicant diferents documents, tant des del propi Arxiu Històric de la Policia Nacional de Guatemala com des de les entitats col·laboradores, que podem consultar en les seves memòries anuals. 

Us explicaré un tema molt més desconegut d’aquest projecte però que va suposar un important recolzament al projecte arxivístic i que va deixar una profunda empremta en l’àmbit internacional dels arxius.

A finals de l’any 2006, Arxivers sense Fronteres (AsF) va rebre una invitació per formar part del Consell Consultiu Internacional -que aleshores encara s’estava constituint- per donar suport al projecte de recuperació de l’Arxiu Històric de la Policia Nacional de Guatemala. La Junta d’AsF va valorar molt positivament l’impacte que podria suposar la participació en un projecte d’abast mundial i va voler formar-ne part ja des de l’inici del projecte, encara que era ben conscient del risc personal que podia suposar col·laborar presencialment en un projecte de recuperació de memòria històrica d’un país que havia viscut durant dècades un “conflicte armat intern”. Però, aquest motiu encara el feia més interessant i especial. A més, els seus organitzadors van mostrar des del començament una voluntat i una gran capacitat per fer front el passat.

La primera reunió del Consell Consultiu Internacional (CCI) fou el març de 2007. Hi foren presents la major part dels membres nomenats en representació d’entitats vinculades a l’arxivística, a la memòria històrica i a la cultura de diferents països. També participaren persones reconegudes internacionalment per la seva vinculació als drets humans. Els objectius bàsics van ser assessorar i vincular l’Arxiu Històric de la Policia Nacional de Guatemala amb projectes internacionals en l’àmbit de l’arxivística, dels drets humans, de la memòria històrica i de la justícia reparativa.  

Paral·lelament, es va constituir el Consell Consultiu Nacional (CCN) format per persones de reconegut prestigi a Guatemala i de professions diverses com ara historiadors, advocats, periodistes, sociòlegs, psicòlegs, entre d’altres. 

Els consells nacional i internacional van ser un instrument de suport del projecte que ampliava i difonia el seu coneixement i l’internacionalitzava. En la primera reunió presencial l’any 2007, es va elaborar un manifest conjunt del Consell Consultiu Nacional i del Consell Consultiu Internacional referent a la importància del projecte de recuperació de l’Arxiu Històric de la Policia Nacional de Guatemala. Però l’any passat mateix, el CCI va haver de reivindicar i defensar de nou el projecte amb molta contundència davant els intents repetits de desmantellar l’Arxiu.  

Les visites a les instal·lacions de l’Arxiu Històric i la identificació de les mancances de seguretat i d’incorrecta titularitat, va comportar l’elaboració d’un informe per part d’alguns representants del CCI, en el qual destacava la necessitat urgent de millorar les instal·lacions i de traspassar competències a l’Arxiu General de Centreamèrica, com a garant de la conservació i accés a la documentació. Aquest informe va rebre l’aval del CCI i d’Arxivers sense Fronteres, i finalment es va fer efectiu el traspàs de la titularitat. 

En la segona reunió presencial del CCI el març de 2009, se’ns va convidar al lliurament oficial al President de la República de Guatemala, de l’informe El derecho a saber basat en la informació continguda en la documentació localitzada a l’Arxiu. Però un sector contrari a la presentació de l’informe va impossibilitar l’acte preparat. Es van esmentar repetidament els esdeveniments de la tràgica mort del Bisbe del Quiche de Guatemala, Juan Gerardi, l’any 1998, qui havia liderat el projecte de recuperació de la Memòria històrica (REMHI), «Guatemala: nunca más».  

Algunes de les entitats representades en el Consell Consultiu Internacional són Arxivers sense Fronteres, la Fundación de Documentación y Archivo de la Vicaria de la Solidaridad de Chile, el Museo de Justícia de Paraguay conegut com a l’Arxiu del Terror, la Comisión Provincial para la Memoria de Argentina, la Fundación para la memoria de Irak, National Security of Archives, el Grup Benetech i el Documentation Center of Cambodia. 

Algunes de les persones conegudes internacionalment que n’han format part són Adolfo Pérez Esquivel, Premi Nobel de la Pau l’any 1980, Rodrigo Carazo Odio, expresident de Costa Rica i Antonio González Quintana, actual president de la Secció Internacional d’Arxius i Drets Humans del Consell Internacional d’Arxius. 

Es tracta d’un projecte arxivístic d’una gran magnitud i demostra els enormes beneficis que comporta una bona capacitat de coordinació i capacitat d’internacionalització a l’hora de cercar i disposar de recursos.  De ben segur que quedarà com un model a seguir en el futur. 

No oblidem, però, que els actuals esdeveniments fan perillar la feina feta durant els darrers 15 anys. Amb això vull remarcar la vulnerabilitat en que es troben els arxius. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *