L’arxiu del programari maliciós

15 abril, 2020 - Aniol Maria Vallès, arxiver i membre del Grup de Treball sobre Transparència i Dades Obertes, de l'AAC-GD.

Existeixen no només arxius de virus biològics sinó també d’informàtics.

https://unsplash.com/photos/FXFz-sW0uwo

Fa unes setmanes, una companya de feina de bon matí va començar a comentar l’actualitat informativa i ens va donar la notícia que a la televisió la nit abans havien parlat d’arxius de virus. Resulta que hi ha uns centres on s’arxiven virus biològics per tal de ser estudiats i tenir-ne un registre de la seva evolució que permeti no només recordar com s’han combatut els antics sinó també comparar-los amb els que vagin sortint de nous. Podríem anomenar l’EVAg project (a Sciende Direct en podeu trobar un article que en parla a bastament) en el cas europeu, o del Center for Viral Systems Biology a Amèrica del Nord (amb tot un portal propi de dades obertes sobre casos d’infecció per virus).

Existeixen no només arxius de virus biològics sinó també d’informàtics. I enguany es compleixen quatre anys de la creació de l’Arxiu del Programari Maliciós a Internet Archive. El Malware Museum és tota una col·lecció de programari maliciós que alguna vegada va circular o encara circula per Internet i que ha tingut rellevància històrica.

A partir d’una mostra de 78 exemples de programari maliciós principalment dels anys 80 i 90, Mikko Hermanni Hyppönen, el màxim responsable de recursos de la companyia de seguretat finlandesa F-safe, i Jason Scott, arxiver i comissari de programari d’Internet Archive, van idear aquesta exposició a la xarxa que ja compta avui amb 86 exemples, i que permet als visitants executar emulacions del virus al lloc web o descarregar una versió modificada del programari maliciós al seu ordinador. S’assegura però que s’han eliminat i neutralitzat totes les parts del codi maliciós, i només se n’ha deixat la mostra de l’efecte visual i gràfic basat en DOS com a visualització de l’humor i enginy descarat dels autors d’aquesta mena de programari.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1988-03_Universal_Peace_virus_on_my_Mac.jpg
Fotografia d’un ordinador Mac infectat amb el virus MacMag i el missatge “Universal Peace” mostrant-se a la pantalla cap a març de 1988.

Certament es tractaria d’una petita mostra de tots els virus que circulen per Internet sobretot a partir de l’any 2000, quan es comptabilitzaven fins a 50.000 exemples de virus diferents. I la major part d’aquests virus informàtics han deixat pas als troians quant a atacs maliciosos. Però encara ressonen els noms d’I Love You i la seva habilitat per explotar les debilitats afectives dels humans i la curiositat amorosa, o l’ús de Stuxnet contra el programa nuclear de l’Iran,… i molts exemples més. És per això que la mostra d’Internet Archive continua essent però rellevant pel testimoni històric del mal que van produir aquests virus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *