L’arxiu del programari maliciós
15 abril, 2020 - Aniol Maria Vallès, arxiver i membre del Grup de Treball sobre Transparència i Dades Obertes, de l'AAC-GD.
Existeixen no només arxius de virus biològics sinó també d’informàtics.

Fa unes setmanes, una companya de feina de bon matí va començar a comentar l’actualitat informativa i ens va donar la notícia que a la televisió la nit abans havien parlat d’arxius de virus. Resulta que hi ha uns centres on s’arxiven virus biològics per tal de ser estudiats i tenir-ne un registre de la seva evolució que permeti no només recordar com s’han combatut els antics sinó també comparar-los amb els que vagin sortint de nous. Podríem anomenar l’EVAg project (a Sciende Direct en podeu trobar un article que en parla a bastament) en el cas europeu, o del Center for Viral Systems Biology a Amèrica del Nord (amb tot un portal propi de dades obertes sobre casos d’infecció per virus).
Existeixen no només arxius de virus biològics sinó també d’informàtics. I enguany es compleixen quatre anys de la creació de l’Arxiu del Programari Maliciós a Internet Archive. El Malware Museum és tota una col·lecció de programari maliciós que alguna vegada va circular o encara circula per Internet i que ha tingut rellevància històrica.
A partir d’una mostra de 78 exemples de programari maliciós principalment dels anys 80 i 90, Mikko Hermanni Hyppönen, el màxim responsable de recursos de la companyia de seguretat finlandesa F-safe, i Jason Scott, arxiver i comissari de programari d’Internet Archive, van idear aquesta exposició a la xarxa que ja compta avui amb 86 exemples, i que permet als visitants executar emulacions del virus al lloc web o descarregar una versió modificada del programari maliciós al seu ordinador. S’assegura però que s’han eliminat i neutralitzat totes les parts del codi maliciós, i només se n’ha deixat la mostra de l’efecte visual i gràfic basat en DOS com a visualització de l’humor i enginy descarat dels autors d’aquesta mena de programari.

Certament es tractaria d’una petita mostra de tots els virus que circulen per Internet sobretot a partir de l’any 2000, quan es comptabilitzaven fins a 50.000 exemples de virus diferents. I la major part d’aquests virus informàtics han deixat pas als troians quant a atacs maliciosos. Però encara ressonen els noms d’I Love You i la seva habilitat per explotar les debilitats afectives dels humans i la curiositat amorosa, o l’ús de Stuxnet contra el programa nuclear de l’Iran,… i molts exemples més. És per això que la mostra d’Internet Archive continua essent però rellevant pel testimoni històric del mal que van produir aquests virus.
Deixa un comentari