L’Arxiu des de fora: Karma Peiró, periodista.

12 maig, 2020 - Andrea Regadera López (Tècnica de la Unitat de Gestió Documental del Govern d'Andorra) .

Avui entrevistem a la Karma Perió, periodista especialitzada en Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

Karma Peiró, periodista

Karma Peiró, és periodista i està especialitzada en Tecnologies de la Informació i la Comunicació des de 1995.

  • Què és el primer que et ve al cap quan penses en arxius? Et ve algun nom concret? Per què?

L’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya. Les cares dels arxivers amb els quals he col·laborat en algun projecte els darrers anys. O els quals he entrevistat perquè m’expliquin la importància de la seva tasca en el moment tecnològic actual.

  • Quants arxius públics coneixes de la teva ciutat? Creus que fan una bona difusió dels seus serveis?

No he consultat recentment cap arxiu públic. Crec que ara fan més difusió que abans, però que encara arriba poc.

  • Has anat mai a un arxiu públic? Creus que són accessibles? Què milloraries?

Sí, l’arxiu municipal de Barcelona alguna vegada. Ho són per a tothom, però tinc la impressió que es consulten menys que les biblioteques. El fet de demanar cita prèvia en alguns, potser tira una mica enrere. Però la veritat, és que es fan moltes activitats des dels arxius…

  • Què creus que aporten els arxius a la societat i què més podrien aportar?

Aportarien més si estiguessin més presents. Han d’aportar el context documental del passat per resoldre fets del present. Als estudiants, als professors de qualsevol matèria, als historiadors, sociòlegs i, per descomptat, als periodistes poden aportar molt.

  • Què creus que pot aportar a la teva professió la documentació custodiada en arxius públics? I a l’inrevés, creus que la documentació de la teva empresa o organisme seria una font interessant de consulta a un arxiu públic?

Al periodisme pot aportar context històric, verificar fets a partir de documents o dades disponibles en els arxius, contrastar informació de diferents fonts, etc. Si els arxius recullen certs treballs d’investigació periodística d’avui, potser poden ser d’interès d’aquí unes dècades.

  • De l’1 al 10, quin grau d’importància creus que té la documentació generada per la teva empresa o organisme dins del vostre funcionament del dia a dia? Per què?

Soc freelance i actualment treballo en diferents projectes alhora, amb diferents equips i objectius. La documentació que genero és una part més de moltes.

  • Saps si hi ha arxivers treballant al teu sector/empresa? En cas afirmatiu, en què creus que consisteix la seva feina? En cas negatiu, penses que serien necessaris? Reflexiona sobre la seva importància (o no) dins del funcionament de l’organisme.

En l’àmbit periodístic, i més concretament a les redaccions dels mitjans, no és freqüent veure arxivers barrejats amb els periodistes. Però sí que en poden haver-hi en un departament diferent del mitjà, en grans estructures no en les petites.  Però pot ser útil per estalviar temps en la cerca de documentació i dades necessàries per investigar un tema.  

  • Quin creus que ha de ser el paper dels arxius en l’entorn electrònic i de dades cap al que avancem?

L’experiència que he tingut en aquest sentit és el projecte col·laboratiu #Cuéntalo, amb els arxivers de l’AA-GD de Catalunya. Un dels rols pot ser aquest: recuperar manifestacions socials deixades a les xarxes socials que són efímeres i privatives. Rescatar la història del s.XXI perquè les generacions futures tinguin un passat.

  • Ens podries explicar alguna anècdota relacionada amb el món dels arxius i/o de la gestió documental?

Doncs em temo que no… fa temps que no en visito cap. El qual ara em sembla molt trist, i passat el confinament, ni que sigui per curiositat, serà de les primeres coses que faci o m’apuntaré a una de les activitats que es programin.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *