L’Arxiu des de fora: Kristian Muñoz, programador

31 maig, 2018 - Andrea Regadera López (Tècnica de la Unitat de Gestió Documental del Govern d'Andorra)

Avui encetem una nova secció a la Dada, #L’Arxiudesdefora, amb la intenció de conèixer què saben i què n’opinen de la nostra professió els companys d’altres sectors.

Avui entrevistem al Kristian Muñoz, Senior Full Stack Developer a Viscaweb.com. En cristià, programador informàtic amb més de cinc anys d’experiència en creació d’aplicacions web.

 

  • Què és el primer que et ve al cap quan penses en arxius? Et ve algun nom concret? Per què?

Suposo que per la meva professió penso en el sistema d’arxius del meu ordinador, les carpetes, fitxers i demés elements que formen part d’ell…

Si penso en un arxiu concret em ve al cap l’Arxiu Nacional de Catalunya, que és l’únic que conec.

  • Quants arxius públics coneixes de la teva ciutat? Creus que fan una bona difusió dels seus serveis?

De la meva ciutat no en conec cap. Però no sé si es culpa de que fan una mala difusió o de que jo no em moc en aquest món i per això desconec la seva existència.

  • Has anat mai a un arxiu públic? Creus que són accessibles? Què milloraries?

No, no hi he anat mai. Com ja he dit, no en coneixia la seva existència i, de fet, tampoc sabria què hi puc trobar allà.

  • Què creus que aporten els arxius a la societat i què més podrien aportar?

En la societat de la informació la gestió d’aquesta és molt important. Per això, crec que prendre consciència del fet que aquesta té un cicle de vida i ha de ser tractada és quelcom primordial, i hem de prendre mesures per gestionar-la millor.

  • Què creus que pot aportar a la teva professió la documentació custodiada en arxius públics? I a l’inrevés, creus que la documentació de la teva empresa o organisme seria una font interessant de consulta a un arxiu públic?

La nostre empresa es dedica a gestionar dades i mostrar-les a l’usuari, som una empresa de resultats esportius, així que penso que, en el nostre cas, no tindria sentit ni una cosa ni l’altre.  No crec que hi hagi ningú, a part de nosaltres, a qui li pugui interessar consultar la informació que generem.

  • De l’1 al 10, quin grau d’importància creus que té la documentació generada per la teva empresa o organisme dins del vostre funcionament del dia a dia? Per què?

Un 10. A Viscaweb vivim del tractament de les dades que generem. Rebem molta informació de diferents proveïdors, la tractem, modifiquem i compartim… En depenem 100%.

  • Saps si hi ha arxivers treballant al teu sector/empresa? En cas afirmatiu, en què creus que consisteix la seva feina? En cas negatiu, penses que serien necessaris? Reflexiona sobre la seva importància (o no) dins del funcionament de l’organisme.

Sinceramen, ho desconec. Empreses com la meva no crec que en tinguin. Potser d’altres que generin informació de la que no en són els gestors sí que en tinguin. Suposo que depèn del sector.

De totes maneres, a l’àmbit informàtic el tractament de les dades – còpies de seguretat, emmagatzematge, migracions i demés- acostuma a ser autogestionat pels propis informàtics.

  • Quin creus que ha de ser el paper dels arxius en l’entorn electrònic i de dades cap al que avancem?

Crec que és molt important que els sistemes informàtics dels que disposin els arxius siguin adients a la forma de treball per tal que la transició del paper al “bit” de dades sigui el més còmode i eficient possible.

Cal pensar en sistemes en els que la gestió de la informació no sigui enrevessada, sinó fluida, i que aporti més coses de les que en un principi pensem. Per exemple, cal invertir esforços en obrir l’accés online i en l’autogestió documental, entre d’altres coses. També cal tenir en compte el treball diari de les arxiveres i dels arxivers, fent que aquest sigui el més àgil i eficient possible.

  • Ens podries explicar alguna anècdota relacionada amb el món dels arxius i/o de la gestió documental?

Fa anys treballava per una empresa que portava el sistema de còpies de seguretat i la gestió de les dades d’un Ajuntament.

Després de dues setmanes de guàrdia sense cap incidència, vaig decidir sortir de festa i, justament, aquella nit el sistema va fallar… Mai saps si la gestió que fas de la informació és la correcta fins que et trobes en una situació semblant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *