L’Arxiu des de fora. Pablo Aragon, investigador a la Universitat Pompeu Fabra i a Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya.

17 juny, 2019 - Andrea Regadera López (Tècnica de la Unitat de Gestió Documental del Govern d'Andorra)

Avui entrevistem al Pablo Aragón, investigador que centra la seva recerca en la comprensió de fenòmens socials i polítics a través de l’anàlisi de dades d’Internet

Pablo Aragon
  • Què és el primer que et ve al cap quan penses en arxius? Et ve algun nom concret? Per què?

Penso en fitxers d’un equip informàtic, probablement a causa de la meva (de)formació professional com a enginyer informàtic.

  • Quants arxius públics coneixes de la teva ciutat? Creus que fan una bona difusió dels seus serveis?

Crec conèixer més dels que sóc capaç de recordar. A més d’arxius històrics com l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i l’Arxiu de la Corona d’Aragó, he anat a l’Arxiu del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona per consultar informació d’alguna exposició ja passada.

  • Has anat mai a un arxiu públic? Creus que són accessibles? Què milloraries?

No faig ús actiu dels arxius públics de la ciutat.

4. Què creus que aporten els arxius a la societat i què més podrien aportar?

Els arxius són la memòria de la nostra societat i l’accés a la informació que guarden no és només un dret, sinó també la clau per poder exercir molts altres drets.

  • Què creus que pot aportar a la teva professió la documentació custodiada en arxius públics? I a l’inrevés, creus que la documentació de la teva empresa o organisme seria una font interessant de consulta a un arxiu públic?

Alguns dels projectes d’investigació en els quals treballo actualment estan relacionats amb tecnologies de participació ciutadana per a polítiques públiques. En aquest sentit, plataformes com Decidim Barcelona no només es converteixen en facilitadores de processos de participació sinó també en eines de gestió documental d’aquests processos i dels resultats obtinguts.

  • De l’1 al 10, quin grau d’importància creus que té la documentació generada per la teva empresa o organisme dins del vostre funcionament del dia a dia? Per què?

10. En el món de la investigació hi ha una creixent conscienciació sobre la necessitat de que els estudis siguin reproduïbles, és a dir, que qualsevol altra persona pugui obtenir els resultats de l’estudi seguint les pautes especificades en l’article. En aquest sentit, la documentació és essencial per garantir aquest propòsit.

  • Saps si hi ha arxivers treballant al teu sector/empresa? En cas afirmatiu, en què creus que consisteix la seva feina? En cas negatiu, penses que serien necessaris? Reflexiona sobre la seva importància (o no) dins del funcionament de l’organisme.

No conec les tasques específiques de les persones dedicades a arxivística a les institucions en les que exerceixo la meva feina però estic convençut de la seva necessitat.

  • Quin creus que ha de ser el paper dels arxius en l’entorn electrònic i de dades cap al que avancem?

La digitalització dels arxius ha generat un nou paradigma de dades obertes que permet un major accés a la informació. No obstant això, aquest accés i explotació de les dades segueix estant limitat a persones amb coneixements informàtics. Per tant, hi ha un repte pendent de capacitació per democratitzar aquest nou paradigma acompanyat del compromís de, no només posar a disposició dades obertes, sinó també eines funcionals i efectives per treure valor de les dades.

  • Ens podries explicar alguna anècdota relacionada amb el món dels arxius i/o de la gestió documental?

Quan vam muntar la xarxa d’investigació DatAnalysis15M vaig estar diversos mesos recollint tweets sobre assemblees i manifestacions. El sistema que vaig desenvolupar capturava tweets en temps real pel que havia de conèixer els hashtags per endavant, però, molts hashtags sorgien durant la pròpia acció, on no disposava d’un ordinador per actualitzar el sistema i, en ocasions, la xarxa estava saturada impedint un accés remot des de la xarxa mòbil. Per tant, per a cada esdeveniment, em vaig haver d’enfrontar al dilema de si volia acudir-hi com a participant o, per contra, volia contribuir com arxiver actualitzant els hashtags per capturar els tweets.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *