L’Arxiu des de fora: Ricard Cervantes, bomber

14 gener, 2019 - Oriol Escuté i Zamora (Auxiliar a l'Arxiu Central Administratiu. Ajuntament de Barcelona)

Avui entrevistem a Ricard Cervantes, bomber, actualment retirat, que va exercir durant gairebé la totalitat de la seva vida laboral al Cos de Bombers de Barcelona. Actualment col·labora en el projecte de Mediateca Espai Bombers, des de la Plataforma en Defensa del Patrimoni Històric de Bombers de Barcelona (PDPHBB).

1.- Què és el primer que et ve al cap quan penses en arxius? Et ve algun nom concret? Per què?

Si em parles d’arxius, en el primer que penso és en que, sense ells, gran part de la Història no es podria interpretar i, potser, ni es coneixeria.

2.- Quants arxius públics coneixes de la teva ciutat? Creus que fan una bona difusió dels seus serveis?

De Barcelona he visitat en diverses ocasions l’Arxiu Històric, el Contemporani i el Fotogràfic, així com alguns de Districte. També el de la Diputació de Barcelona i el Nacional de Catalunya.

Crec que, en general, la difusió sempre és insuficient en temes de cultura. Però també és cert que quan he anat a qualsevol dels arxius de la ciutat sempre he trobat gent fent consultes, fet que em fa pensar que tampoc es fa tan malament.

3.- Has anat mai a un arxiu públic? Creus que són accessibles? Què milloraries?

Com ja he comentat abans, tinc la sort d’haver visitat uns quants i penso que sí, que els arxius són accessibles. Un altre tema és si ho podrien ser encara més.

No ho sé, el que sí que tinc clar és que avui dia comptem amb les eines necessàries per facilitar la feina a l’usuari, i estic convençut que el futur dels arxius passa per la digitalització i la consulta online.

Ens ha tocat viure en una època en que aquesta és la nostra obligació i no podem defugir d’ella.

4. Què creus que aporten els arxius a la societat i què més podrien aportar?

Crec que els arxius són una eina imprescindible per preservar la nostra història gràcies a la seva tasca d’indexació, descripció i conservació. Ens aporten seguretat. Però penso que haurien de dedicar més esforços a la investigació i a la difusió d’aquest patrimoni que tracten i conserven.

5.- Què creus que pot aportar a la teva professió la documentació custodiada en arxius públics? I a l’inrevés, creus que la documentació de la teva empresa o organisme seria una font interessant de consulta a un arxiu públic?

La documentació que genera Bombers de Barcelona forma part de la història de la ciutat, per tant, és claríssimament una font d’informació molt interessant per estar a un arxiu públic. De fet, al tractar-se d’un servei públic, el ciutadà ha de poder accedir a ella per tal de poder consultar les seves actuacions i fiscalitzar la seva activitat.

La llarga història de Bombers de Barcelona fa que sigui imprescindible recórrer als arxius per tal de conèixer-la.Si els arxius públics no fessin aquesta feina l’hauria de fer el propi Servei.

De l’1 al 10, quin grau d’importància creus que té la documentació generada per la teva empresa o organisme dins del vostre funcionament del dia a dia? Per què?

No crec que s’hagi de donar una nota. Per a mi, és igual d’important que qualsevol altra feina dintre del Servei. La documentació forma part de l’engranatge que fa que tot funcioni i, per tant, és imprescindible pel seu  bon funcionament.

6.- Saps si hi ha arxivers treballant al teu sector/empresa? En cas afirmatiu, en què creus que consisteix la seva feina? En cas negatiu, penses que serien necessaris? Reflexiona sobre la seva importància (o no) dins del funcionament de l’organisme.

Sí, hi ha arxivers al Sector, i em consta que fan molt bona feina.  

Crec que el més important del seu treball és l’avaluació de la documentació per tal de saber quina és de conservació definitiva i quina ha de ser eliminada, així com la seva classificació per tal de poder accedir-hi a ella de manera ràpida quan se la necessita.  

7.- Quin creus que ha de ser el paper dels arxius en l’entorn electrònic i de dades cap al que avancem?

A l’entorn en el que vivim el que més ens importa és que les nostres consultes siguin ràpides. I aquesta rapidesa només ens la pot donar internet. És cap a la consulta online on hem d’avençar. Però abans és necessari un gran esforç de digitalització i d’indexació de la documentació per tal que el patrimoni documental estigui llest per ser posat a disposició de l’usuari.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *