L’Arxiu des de fora: Sara Gutiérrez, periodista

20 juny, 2018 - Andrea Regadera López (Tècnica de la Unitat de Gestió Documental del Govern d'Andorra)

Avui entrevistem a la Sara Gutiérrez, periodista esportiva de Televisió Espanyola coneguda per haver estat locutora i productora a El matí i la mare que el va parir de Ràdio Flaixbac durant quatre temporades.

  • Què és el primer que et ve al cap quan penses en arxius? Et ve algun nom concret? Per què?

El primer que em ve al cap és supervisió de documents. Penso en l’Arxiu Nacional de Catalunya, perquè crec que és el que mou els fils.

  • Quants arxius públics coneixes de la teva ciutat? Creus que fan una bona difusió dels seus serveis?

En conec un, l’Arxiu Municipal de Terrassa. Desconec si fan difusió dels seus serveis, però si en fan no arriba als ciutadans. Per tant, no seria una bona difusió.

  • Has anat mai a un arxiu públic? Creus que són accessibles? Què milloraries?

Vaig anar-hi una vegada, per un treball universitari, i crec que seria interessant “treure’l al carrer” perquè la gent no hi accedeixi només en èpoques de necessitat. Milloraria la visibilitat de portes enfora, cosa que no vol dir necessàriament que tothom tingués accés a palpar-ho absolutament tot, però sí a ser conscient, com a mínim, dels documents d’interès que hi ha al seu municipi.

  • Què creus que aporten els arxius a la societat i què més podrien aportar?

Són una gran font d’informació per a molts àmbits, ja que està clar que no només poden ser de gran utilitat per als periodistes sinó que també ho poden ser per a altres professionals. És difícil saber què més podrien aportar quan no hi estic ficada en aquest món, però podria ser interessant fer alguna mena de recull anual, setmanal, … (en funció de les necessitats) per tal de donar veu a l’arxiu.

  • Què creus que pot aportar a la teva professió la documentació custodiada en arxius públics? I a l’inrevés, creus que la documentació de la teva empresa o organisme seria una font interessant de consulta a un arxiu públic?

És una gran font per als periodistes. Qualsevol referència al passat que pugui estar per escrit pot servir-nos per poder-hi recórrer en algun moment determinat de les nostres vides. En el cas de la meva empresa actual, Televisió Espanyola, crec que seria una font súper interessant de consulta a un arxiu públic ja que s’hi amaguen molts anys d’història al darrera, no només a nivell audiovisual.

  • De l’1 al 10, quin grau d’importància creus que té la documentació generada per la teva empresa o organisme dins del vostre funcionament del dia a dia? Per què?

Un 10. Perquè una entrevista que es pugui gravar avui pot servir per d’aquí 5 anys quan l’entrevistat abandoni el seu lloc de feina i necessitem recórrer a imatges d’arxiu.

  • Saps si hi ha arxivers treballant al teu sector/empresa? En cas afirmatiu, en què creus que consisteix la seva feina? En cas negatiu, penses que serien necessaris? Reflexiona sobre la seva importància (o no) dins del funcionament de l’organisme.

Hi ha un departament de documentació que es dedica única i exclusivament a recuperar arxius antics i restaurar-los per tal de poder-ne fer ús a dia d’avui. Per tant, és bàsica la seva presència, ja que han de saber nedar en un mar d’informació.

  • Quin creus que ha de ser el paper dels arxius en l’entorn electrònic i de dades cap al que avancem?

Tenir tota la informació digitalitzada és el mínim que hauria de passar amb els arxius. Està clar que des de fa uns anys l’entorn electrònic forma part del dia a dia de la gent, i poder tenir accés als documents amb un sol clic seria clau. Això no vol dir que tots els continguts fossin ‘en obert’, però podrien haver-hi alguns protegits amb contrasenyes on tan sols s’hi accedís amb aquesta informació.

  • Ens podries explicar alguna anècdota relacionada amb el món dels arxius i/o de la gestió documental?

La primera vegada que vaig visitar un arxiu municipal va ser per un treball escolar quan era força petita. Havia de fer un estudi sobre els diferents districtes de la meva ciutat i entrar en un arxiu on hi havia tanta informació sobre la meva ciutat concentrada en un mateix espai em va impactar molt.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *