L’Arxiu des de fora: Xavier Bas i Sarrà, periodista

9 setembre, 2019 - Andrea Regadera López (Tècnica de la Unitat de Gestió Documental del Govern d'Andorra) i Elisenda Cristià Balsells (Directora de l'Arxiu Municipal de Reus)

Avui entrevistem a Xavier Bas Sarrà, periodista i actual subdirector general de Gestió de Públics de la Fundació Catalunya La Pedrera.

Xavier Bas Sarrà

Xavier Bas i Sarrà (Cambrils, 1961). Llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB, ha treballat com a periodista en mitjans de comunicació (Cadena SER, El País, La Vanguardia, TV3 i AVUI). Entre 1991 i 1994 va dirigir Nou Diari. (Reus) i el 1998 va formar part de l’equip fundacional de Canal Reus TV, que va dirigir fins al 2003, moment en què s’incorpora a Caixa Tarragona com a director de Comunicació. De 2004 a 2012 ha estat director de la Fundació Caixa Tarragona. Des de 2013 és subdirector general de Gestió de Públics de la Fundació Catalunya La Pedrera. Ha estat també professor associat en matèries de comunicació i periodista a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat Rovira i Virgili.

  • Què és el primer que et ve al cap quan penses en arxius? Et ve algun nom concret? Per què?

Per mi un arxiu és un repositori de documents amb valors històrics, custodiats i gestionats per persones especialitzades, i amb criteris que facilitin la seva posada en valor. Penso en els arxius que més he consultat en els darrers anys: l’Arxiu Històric de l’Arquebisbat de Tarragona i l’Arxiu Municipal de Cambrils. Però penso també en els arxius als quals he tingut accés on line, que cada cop són més, però que s’haurien de poder incrementar.

  • Quants arxius públics coneixes de la teva ciutat? Creus que fan una bona difusió dels seus serveis?

Pel que fa a Cambrils, només conec l’Arxiu Municipal, i a part de l’accés als fons documentals, m’agraden molt iniciatives com les exposicions on line (en format PDF) o com “El document del mes”. Crec que són molt interessants per divulgar els fons i aspectes de la història local entre la població.

Pel que fa a Tarragona, conec l’Arxiu Històric de l’Arquebisbat, tant presencialment, com sobretot a través de l’accés on line als seus fons. També conec l’Arxiu Històric de Tarragona i l’Arxiu Municipal. Aquest últim té també una part dels fons (especialment fotogràfics) accessible on line.

  • Has anat mai a un arxiu públic? Creus que són accessibles? Què milloraries?

Sí, hi he anat, i crec que cada cop són més accessibles. En primer lloc, es constata que l’atenció personal està orientada cada cop més a tot tipus de persones, i no només altres historiadors o professionals. Crec que s’ha d’avançar sobretot en l’accés digital als fons, prèvia la feina de classificació, és clar.

  • Què creus que aporten els arxius a la societat i què més podrien aportar?

Pensar que tothom ha d’estar interessat en els arxius és segurament una il·lusió, però sí que hi ha molta gent que ara hi podria estar interessada si conegués més quin tipus de documents hi ha, i com estan connectats amb la realitat actual. No cal fer investigacions històriques de caràcter acadèmic o de recerca per estar interessat en els documents històrics. Sovint, el nostre interès pot estar motivat per qüestions familiars, com ara la genealogia, però també altres aspectes més puntuals.

  • Què creus que pot aportar a la teva professió la documentació custodiada en arxius públics? I a l’inrevés, creus que la documentació de la teva empresa o organisme seria una font interessant de consulta a un arxiu públic?

En aquest cas, no veig la connexió entre la meva activitat professional i l’activitat d’un arxiu. En el meu cas, és més un interès i una curiositat particulars.

  • De l’1 al 10, quin grau d’importància creus que té la documentació generada per la teva empresa o organisme dins del vostre funcionament del dia a dia? Per què?

Li posaria un 2 o un 3 per posar-li alguna nota, però com he dit abans no hi ha realment una connexió entre la meva activitat professional i els fons documentals d’un arxiu.

  • Saps si hi ha arxivers treballant al teu sector/empresa? En cas afirmatiu, en què creus que consisteix la seva feina? En cas negatiu, penses que serien necessaris? Reflexiona sobre la seva importància (o no) dins del funcionament de l’organisme.

No, en la nostra empresa no n’hi ha.

  • Quin creus que ha de ser el paper dels arxius en l’entorn electrònic i de dades cap al que avancem?

Un paper fonamental, fins i tot molt per davant de l’accés presencial. L’accés on line supera les barreres de temps i espais i facilita molt la feina, cosa que propicia al mateix temps un increment per l’interès en els arxius. Per tant, des dels mateixos arxius, i sobretot des de les institucions que en són responsables, s’hauria de fer el màxim esforç per dotar dels mitjans necessaris per augmentar molt ràpidament els fons digitalitzats i els accessos on line.

  • Ens podries explicar alguna anècdota relacionada amb el món dels arxius i/o de la gestió documental?

El meu primer contacte amb fons documentals va ser a primers dels vuitanta, amb motiu de fer un treball universitari en què vaig estudiar l’evolució demogràfica de Cambrils al segle XVIII. Aquells dies vaig passar moltes hores a les golfes de la rectoria, remenant llibres sagramentals molt vells, plens de pols i amb enquadernacions de vegades molt fràgils, en uns prestatges vells que semblava que en qualsevol moment s’havia d’acabar de doblegar pel pes. Doncs bé, trenta anys després vaig tornar-me a trobar amb tot aquest mateix material però en aquest cas des de la comoditat de casa meva, a través de l’ordinador, perquè la documentació ja s’havia incorporat a l’Arxiu de l’Arquebisbat i, després de ser escanejada, feta accessible on line. Cada vegada que hi entro, però, no deixo de pensar en la gran amabilitat de Mn. Josep Manresa que en aquell moment em va fer total confiança perquè remenés tot el que em calgués a la vella rectoria.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *