L’Arxiu Municipal de Cambrils: pal de paller de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer

26 juny, 2019 - Pedro Otiña Hermoso, Arxiu Municipal de Cambrils

L’Arxiu Municipal de Cambrils, ha estat element dinamitzador dels actes centrals de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer. L’AMCAM va participar de manera activa en la preparació, difusió i recuperació documental relacionada amb el Cardenal i la seva família.

L’any 2018 va ser declarat, pel Departament de Justícia de la Generalitat Catalunya, com a Any Cardenal Vidal i Barraquer. L’efemèride estava justificada atenent al 150 aniversari del naixement del cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer a Cambrils, l’any 1868  i la commemoració del 75è aniversari de la seva mort a Friburg (Suïssa), l’any 1943.

L’Ajuntament de Cambrils va impulsar l’Any Cardenal Vidal i Barraquer amb l’organització de tot un seguit d’actes, que tenien la pretensió de recordar la figura del Cardenal i reivindicar el seu rol en el marc de l’església catalana, espanyola i europea de la seva època. I amb aquest objectiu es va constituir una Comissió formada per representants polítics municipals, la família Vidal-Barraquer, representants de l’Arquebisbat de Tarragona, del Centre d’Estudis Cambrilencs, personalitats del món acadèmic i tècnics municipals.

En aquest sentit, el Museu d’Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils desenvoluparen el rol de ser els centres especialitzats a recuperar el patrimoni vinculat amb el Cardenal i, alhora, proposar accions de divulgació amb l’objectiu d’arribar als diferents segments de població: des d’aquelles persones més especialitzades en la història eclesiàstica als més joves, que avui dia es formen als diferents centres educatius del municipi i d’altres viles i ciutats veïnes.

Les accions dutes a terme des de l’AMCAM consistiren inicialment en una recerca documental sobre la figura del Cardenal i la seva família amb l’objectiu de marcar un punt de partida respecte al coneixement que del Cardenal es tenia fins aquelles dates, finals del 2017. Ràpidament localitzaren diverses fonts documentals que estaven sent treballades o havien estat utilitzades per diferents investigadors que ja havien treballat sobre la figura del Cardenal. D’altra banda gràcies a la iniciativa de la família Vidal-Barraquer, va ser possible ampliar documentalment el coneixement del Cardenal i la seva família. Aquesta acció, clau de l’èxit de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, es materialitzà en la cessió per part de la família Vidal-Barraquer a l’Arxiu Nacional de Catalunya del fons familiar, amb còpia de tota la documentació a l’AMCAM.

Document signat per Lluis companys en relació amb el lliurament del Cardenal

Gràcies a aquest nou ingrés documental ha estat possible dissenyar una exposició itinerant sobre la figura del Cardenal, publicar un llibre amb fotografies, moltes d’elles inèdites, que pretén ser una breu biografia en imatges. La nova documentació també ha servit per organitzar un itinerari educatiu i ajudar en els diferents actes divulgatius que s’han dut a terme en forma de conferències i taules rodones.

També l’AMCAM, en col·laboració amb el Museu d’Història de Cambrils i l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, ha participat en el Cicle de Memòria de Tardor, que en aquesta 13a edició, com no podia ser d’una altra manera, ha estat dedicat al Cardenal Vidal i Barraquer. La base documental d’aquest cicle de memòria ha sortit del fons de la família Vidal-Barraquer, del fons de l’Ajuntament de Cambrils, del fons Ortoneda-Vernet, del fons Josep Salcedai del fons Foto Oleastrum, així com la col·lecció documental de la parròquia de Santa Maria de Cambrils, ingressat també a l’AMCAM en el marc de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer.

En paral·lel als diferents actes, des de l’AMCAM es va crear una pàgina web on diàriament es publicitaven els diferents actes així com es feien aportacions documentals relacionades amb el Cardenal i la seva família. En aquest sentit, destaquem l’apartat Crònica gràfica de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, on periòdicament s’anava incorporant material audiovisual relacionat amb els diferents actes que es celebraven amb l’objectiu d’aproximar totes les activitats i novetats a tothom. Aquesta pàgina web, amb la progressiva càrrega d’informació, també pretén ser una primera eina per totes aquelles persones que vulguin aproximar-se al coneixement del cardenal Vidal i Barraquer.

La repercussió mediàtica obtinguda ha estat molt important. Les activitats desenvolupades durant l’Any Cardenal Vidal i Barraquer han generat més de 400 articles als diferents mitjans de comunicació audiovisuals i escrita, predominant els de caràcter informatiu i divulgatiu sense oblidar-nos dels de caràcter més científic i/o acadèmics. Aquesta repercussió mediàtica s’ha vist reforçada per l’ús de les xarxes socials, les quals esdevenen una eina imprescindible per apropar a la ciutadania d’arreus la nostra tasca, tal com en el nostre cas ens ho ha demostrat la pàgina web de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer https://www.cambrils.cat/any-cardenal-vidal-i-barraquer.

Tot coincidint amb l’acte de cloenda de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, el Papa Francesc va donar instruccions per tal d’obrir el proper març de 2020 a l’investigació i la recerca, la documentació relacionada amb el papa Pius XIIè, amb el que Francesc d’Assís Vidal i Barraquer va compartir moment històric i relació eclesiàstica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *