Les 20 primeres parades de la ruta d’arxius catalans

30 desembre, 2019 - Sergi Borrallo Llauradó (Responsable de l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona)

El passat mes de febrer vam iniciar una nova secció de la Dada, que portava per nom ArxiRuta, amb l’objectiu de donar a conèixer els nombrosos i diversos arxius existents a Catalunya.

Mapa d’ArxiRutes 2019

El passat mes de febrer vam iniciar una nova secció de la Dada, que portava per nom ArxiRuta, amb l’objectiu de donar a conèixer els nombrosos i diversos arxius existents a Catalunya.

Cada article consta d’uns apartats predefinits: dades bàsiques de l’Arxiu, la seva història, els fons documentals, el personal, l’edifici, els serveis oferits, el grau de participació en l’Administració electrònica o altres projectes de gestió documental, les peculiaritats i, finalment, l’opinió sobre la situació actual de l’arxivística. 

L’any 2019 s’han publicat un total de 20 articles, repartits equitativament entre les quatre províncies catalanes. Pel que fa a la seva titularitat, un 80% dels arxius són públics, predominant els de la Generalitat (7), seguits pels municipals (5), diputacions (2) i universitats (2). Entre els privats, la meitat han estat de l’Església (2), un del Col·legi d’Arquitectes i un altre de l’Institut d’Estudis Catalans. 

Els articles són el reflex de la rica realitat arxivística del país. A banda d’intentar agrupar els arxius entre públics o privats o el seu titular, hem de destacar que hem visitat arxius d’imatges, judicials, eclesiàstics, de projectes tècnics, temàtics, de material gràfic, fons personals o de realitats territorials històriques, com la Vall d’Aran o les Valls d’Àneu. 

Queda palesa la intencionalitat d’analitzar arxius de tipologia molt diversa però també de dimensions molt diferents. No es tracta de donar visibilitat als arxius més importants del país, sinó de visitar també els arxius petits, desconeguts o oblidats. No obstant això, els cinc articles que han tingut més repercussió o impacte a les xarxes, per la novetat de la secció, la seva peculiaritat o renom, han estat els següents: Arxiu Comarcal del Baix Ebre, INSPAI Centre de la Imatge, Arxiu Municipal de Girona, Arxius de la Ciutat de la Justícia i Arxiu de l’Institut d’Estudis Catalans.

Tot seguit teniu un mapa interactiu elaborat per mitjà d’Instamaps, l’eina de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, que us permetrà navegar i visualitzar tots els arxius visitats durant aquest any 2019. Si cliqueu en un dels punts del mapa, podreu veure les dades bàsiques de publicació i de l’Arxiu, a més de poder accedir directament a l’article ArxiRuta. 

https://www.instamaps.cat/visor.html?businessid=65c9245ab598362e24e1ce10b5434c91&3D=false

L’any 2020, quan finalitzin les festes nadalenques, reemprendrem el viatge per la resta d’arxius de Catalunya. Esperem que ens acompanyeu!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *