L’explicació de les dades estadístiques de #Cuéntalo

31 desembre, 2018 - Aniol Maria, arxiver

El Projecte Cuéntalo va poder presentar-se públicament al Teatro del Barrio de Madrid i va constatar la multidisciplinarietat amb que haurà de treballar l’arxivística dins del sector de la informació pública

Roda de premsa Projecte #Cuéntalo. Teatro del Barrio, Madrid. Fernando Cucchietti, Karma Peiró, Virginia Pérez, Cristina Fallarás, Aniol Maria i Vicenç Ruiz.

El mes de desembre de 2018 s’ha produït l’eclosió de les dades de #Cuéntalo. Ja des de l’abril d’aquest any que de l’Associació d’Arxivers de Catalunya i Gestors de Documents amb l’equip inicial de #Cuéntalo anàvem avisant que s’havia assolit una gran captura de més de 2 milions de tuits que medien uns 13GB i que aquest dataset suposaria la possibilitat de treballar amb Big Data de forma pràctica.

Però al llarg d’aquests mesos ens havíem d’anar reservant la informació concreta sobre una nova feina que s’estava duent amb #Cuéntalo i era que Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputacion estava dirigint la part de treball de forma manual i algorítmica de tota la informació estadística del dataset. I quan per fi aquest 13 de desembre hem alliberat les primeres conclusions a que s’ha arribat gràcies a l’expertesa de l’equip de Fernando Cucchietti del BSC-CNC i l’assessorament de la periodista de dades Karma Peiró, l’allau de comunicacions que arriben al projecte #Cuéntalo s’ha desfermat del tot.

La presentació al Teatro del Barrio

Sobre la visita a Madrid i l’acte al Teatro del Barrio, podríem sincerar-nos i dir que ha sigut una gira orquestrada sobretot per la Cristina Fallarás que era qui més es coneixia l’entorn d’allà, que en aquesta ocasió ens ha fet d’amfitriona, i que és qui ens ha portat per estudis, sales de premsa i sobretot el Teatro del Barrio. Una visió sobre l’espai comunicatiu estatal que segur que cada una de les persones membres de #Cuéntalo n’hem après molt. De fet uns dies abans a les VIII Jornades d’Arxivers sense Fronteres i també al 10è Laboratori d’Arxius Municipals ja dèiem que la difusió aniria a més i que el projecte no es quedaria sols en una exposició de dades estadístiques. I tant l’equip del BSC-CNC com el de l’AAC-GD ens hem deixat endur per l’experiència comunicativa, i l’aventura ens ha portat a conèixer Madrid des d’una òptica de la comunicació molt més àmplia del que havíem experimentat fins ara. Tenim un equip de Premsa dins de #Cuéntalo formidable i ens ho ha confirmat l’èxit d’aparèixer el mateix dia 13 a les portades dels principals diaris espanyols com també canals de televisió i perfils periodístics de les xarxes socials.

Vam poder exposar moltes dades estadístiques fins ara poc conegudes, com per exemple que contràriament a la idea que difon el Consejo General del Poder Judicial no és per part de persones estranyes ni desconegudes sinó en l’entorn més familiar i pròxim on més casos es testimonien d’abusos sexuals i que no acaben en mans de la justícia,… que tenim testimonis de 3.500 dones que les han violat abans de complir 18 anys i mínim 1.000 que les han violat abans dels 12,… també que el gran relat de #Cuéntalo és anònim, que al dataset hi ha 50.000 testimonis directes i d’aquests 40.000 en primera persona,… que d’aquests 50.000 tuits amb històries úniques, 1 de cada 10 relaten un assassinat, 1 de cada 7 relaten violacions, 3 de cada 10 són agressions sexuals, 1 de cada 6 parlen de maltractaments, i 1 de cada 3 relataven acossaments,… o també hem constatat posteriorment que malgrat els brams i esgarips de certs personatges, l’estadística de violència relatada contra les dones és aplastant comparativament amb les denúncies de violència contra homes que hem rebut per exemple als canals de comunicació del projecte.

Sobretot d’aquell dia 13 en destacaria també el gran sopar que vam gaudir amb la Mariluz Congosto (@congosto) que va ser la convidada d’honor del final de la jornada, perquè teníem moltes ganes de conèixer-la i que de cos present ens va deixar encara més aclaparats de tots els seus coneixements que ha anat acumulant sobre el funcionament a tots els nivells de les xarxes socials com Twitter. És amb trobades com el sopar amb la Mariluz que estem constantant també la multidisciplanierat que està agafant el projecte #Cuéntalo i que està generant un entorn de treball on els arxius han de trobar-hi el seu nou posicionament, dins d’una reconversió del sector de la informació pública que ens farà conviure molt més cotidianament amb persones periodistes, científiques de dades i informàtiques.

Plans de futur

A La Dada ja vam explicar amb el Vicenç Ruiz els inicis de #Cuéntalo i com vam plantejar que acabaria sent la captura dels milions de tuits del hashtag. També com el nostre plantejament havia d’acabar cristalitzant en un arxiu amb fons documentals socials. Ara fet aquest plantejament i vist l’interès que ha despertat #Cuéntalo en la comunitat tant arxivística com científica de dades caldrà veure com es porta a terme de forma factible. Encara és molt d’hora per oferir novetats sobre aquest aspecte però tenim un any per endavant on esperem poder tenir confirmacions sobre l’assentament del projecte i de com estem creant una memòria social i col·lectiva nova. Serà un any encara de difusió i d’actes on presentarem els resultats les vegades que faci falta i a on sigui possible. Però tenim present cap on volem anar.

Tothom tindrà al cap una idea de què es pot fer i de cap on hauríem de tirar i totes les idees seran benvingudes i valorades, entrem en un terreny per explorar a casa nostra i segur que ens deixarem aconsellar. Per exemple, estem rebent molts testimonis també esfereïdors de persones que no van arribar a publicar el seu testimoni a les xarxes socials i que no es veien incloses en el que tenim fins ara de #Cuéntalo, però que ens demanen algun sistema perquè els incorporem. Un record per la gent que ens han escrit arran de la roda de premsa perquè ens van veure i escoltar infonent coratge i van respondre. Hem de pensar com canalitzem i posem en valor també aquests testimonis més que ens heu fet arribar perquè tampoc es perdin. I ens queda també encara molt per explorar sobre les dades que conté el dataset de #Cuéntalo ja que mantenim la intenció de crear una eina d’explotació oberta i d’accés públic de tota la informació possible. La llista de tasques pendent no minva i encara estem començant.

Vaig concloent ja aquest relat sobre les últimes novetats del Projecte Cuéntalo. Han sigut 8 mesos frenètics, de reunions a ple dia i a plena nit, de repartir-se tasques i d’anar conformant un missatge que esperem que vagi quedant molt clar i és que #Cuéntalo ha de servir perquè es produeixin canvis socials. Com parafrasejava la Cristina Fallarás en un acte aquella setmana a Madrid “no sabem on ens portarà el camí per molt utòpic que sembli però l’hem de caminar”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *