Lligall a RACO

7 novembre, 2018 - Laura Tienda Martínez (Vocal de Publicacions AAC-GD)

Més accessibilitat i visibilitat a la revista Lligall, ja la podeu consultar al repositori RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert)

Fa anys que des de la vocalia de publicacions es volia integrar Lligall al portal RACO, repositori del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya i de la Biblioteca de Catalunya, en el qual s’hi poden consultar en accés obert els articles a text complet de revistes científiques. Però, tot i que pugui semblar que només es tracte d’un procediment burocràtic, no deixa de ser un procés lent i llarg, que en vàries ocasions no arribat a bon port.

Les revistes que formen part del repositori han de complir amb un seguit de requisits com: contenir un sumari; que els articles estiguin signats i tinguin més de 3/4 pàgines i han d’estar editades per una institució científica, cultural i/o erudita catalana o publicades en català o relacionades per història o per temàtica amb la cultura catalana.

Si la revista compleix aquest requisits inicials, desprès, ha de ser aprovada pel Comitè Editorial i formalitzar la seva integració, signant un conveni. És en aquesta fase que, a diferència a d’altres intents anteriors, hem rebut l’ajut d’una altra institució l’IRMU (l’Institut Ramon Muntaner) amb seu a Móra la Nova, https://www.irmu.org

Per als que no n’heu sentit mai a parlar d’aquesta institució, explicar-vos que l’IRMU és una Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut és un instrument al servei de la recerca i la promoció cultural realitzada pels centres i instituts d’estudis, i cada any proposa revistes per a formar part de RACO. Són ells els que han fet de mitjancers, i més concretament la Mercè Roca i Alcaina (adjunta a la gerència), a qui volem, aprofitant aquest article, agrair les facilitats i el bon tracte que ens ha donat en tot moment.

Que finalment ja estigui Lligall a RACO ens aporta tot un seguit d’avantatges, tan a l’associació com als socis, i sobretot al públic en general:

  • Per un costat, aporta un alt grau d’accés als articles de Lligall. RACO és un portal molt conegut que té com finalitat augmentar la visibilitat i consulta de les revistes que inclou, ja que es dedica a difondre la producció científica i acadèmica que es publica a revistes catalanes.
  • Un altre motiu és que RACO ens permet realitzar cerques per autor/a, títol d’article, per matèria o per institució. Funciona amb el programa de codi lliure Open Journal Systems (OJS), que facilita l’accés als investigadors. El seu funcionament és molt intuïtiu i facilita que qualsevol amb un mínim d’interès pugui localitzar fàcilment els continguts que cerca.
  • També, inclou un sistema d’estadístiques on es pot analitzar les consultes fetes  a la revista, consultes a la revista per països i els 30 articles més consultats. I ja sabem que avui dia tot ha de poder ser quantificable, i aquest portal ho permet fer.
  • A més, aquest any s’ha remodelat el web de l’associació, i no haver de penjar en línia els 41 volums en pdf amb que compta Lligall (no oblidéssim que Lligall es publica des del 1988) representa un estalvi d’espai i cost important.

Podeu consultar tot els articles que han estat publicats a Lligall seguint el següent enllaç: www.raco.cat/index.php/lligall

Recordeu, que  a Racó només podreu accedir al sumari de l’últim número de la revista, ja que aquest només el podran consultar en línia els socis, a través del web de l’associació  https://arxivers.com/publicacions/revista-lligall/

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *