Reunió del projecte European Kaleidocospe a Budapest, amb la participació del CRDI de l’Ajuntament de Girona

5 juny, 2019 - David Iglésias Franch, Ajuntament de Girona. Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI)

El passat 25 i 26 d’abril va tenir lloc a Budapest una reunió del projecte European Kaleidoscope en el qual participa el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona per ser un dels socis del projecte.

Disseny del fulletó del projecte.

European Kaleidoscope “The 1950s in Europe”és un projecte europeu cofinançat per la Unió Europea en el marc del programa CEF Connecting Europe Facility que posa en relació la fotografia patrimonial amb les noves tecnologies, per tal de recrear la vida als anys cinquanta en diferents països europeus a partir del llegat iconogràfic. 

L’objectiu és establir una relació entre els ciutadans d’avui amb la generació de la postguerra, i més concretament amb els anhels d’aquests per a una vida millor. Uns anhels que van conduir a l’establiment de la Unió Europea. Es tracta de potenciar el coneixement i la reutilització de les fotografies publicades a Europeana i permetre als usuaris combinar-les amb històries personals i fotografies pròpies. Amb aquest objectiu, el projecte implementarà una cerca intel·ligent de semblança visual, proposarà aplicacions d’exposició web i per a mòbils i proporcionarà serveis de realitat augmentada.

El projecte es basa en els continguts fotogràfics ja publicats a Europeana i que corresponen als anys cinquanta a Europa. També es contempla la possibilitat de publicar noves fotografies i documentació gràfica, així com també millorar la descripció i la indexació de les imatges existents, principalment a partir de l’ús de vocabularis skosificats.

El Kaleidoscope vol augmentar el compromís amb el contingut d’Europeana, posant èmfasi en la interacció de l’usuari a través del crowdsourcing i la co-edició virtual. Les dades obtingudes podran ser utilitzades per a la tasca d’edició i suposaran una millora en la funcionalitat d’Europeana. En definitiva, es tracta de promoure una actitud més participativa envers el patrimoni i digital i arribar a tots els públic potencials que puguin tenir interès per aquest patrimoni. Finalment, els socis del projecte crearan un portal educatiu amb la creació d’un curs virtual (MOOC – Massive Open Online Course).

Les eines, que seran creades i provades en base a aquests continguts dels anys 1950 a Europa, també seran rellevants per a altres àmbits temàtics. En concret, els resultats d’aquest projecte s’utilitzaran per enriquir les col·leccions temàtiques de Fotografia d’Europeana amb noves històries, material fotogràfic i altres recursos que puguin ser atractius i potenciïn la participació dels usuaris.

El projecte té una durada de 16 mesos, des de l’1 de setembre 2018 fins al 29 de febrer de 2020 i compta amb la participació de 10 institucions que procedeixen de set països diferents: Katholieke Universiteit Leuven (Bèlgica); PHOTOCONSORTIUM – International Consortium for Photographic Heritage (Itàlia); Coventry University (Gran Bretanya); Ajuntament De Girona – Centre De Recerca i Difusió de la Imatge (Catalunya); National Technical University of Athens (Grècia); Interuniversitair Micro-Electronica Centrum vzw – IMEC (Bèlgica); Stiftung Preußischer Kulturbesitz – SPK (Alemanya); Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium – Institut royal du Patrimoine artistique (Bèlgica); Topham Partners – TOPFOTO (Gran Bretanya); National Széchényi Library of Hungary (Hongria).

Reunió de treball a la seu de la Biblioteca Nacional de Budapest

Pel que fa a la participació del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) en el projecte, aquest participarà en el global de tasques, com la resta de socis, però amb especial dedicació en la provisió de continguts, en la creació d’audiovisuals sobre tècnica fotogràfica amb finalitat pedagògica i en l’organització d’un taller de participació ciutadana a partir del qual s’haurà d’elaborar una metodologia de treball. Addicionalment, i de manera específica, es responsabilitzarà dels controls de qualitat d’imatge i de metadades per al global del projecte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *