Segon Congrés d’Arxius de Canàries: Document, expedient i arxiu electrònic

28 gener, 2019 - Pilar Campos (Tècnica a la Oficina d’Administració Electrònica i Gestió Documental de la Universitat de Barcelona)

Els dies 18 i 19 de gener va tenir lloc el congrés d’Arxius de Canàries, dedicat al document, expedient i arxiu electrònic, de la Asociación de Archiveros de Canarias (ASARCA) a Arrecife, Lanzarote

L’Associació d’Arxivers de Canàries(ASARCA) va organitzar la tercera setmana de gener el seu segon congrés, centrat en els reptes de la gestió dels documents electrònics i l’aplicació de les lleis 39 i 40/2015 d’administració electrònica. L’assistència, d’aproximadament 80 professionals, és un èxit tant per la temàtica tan específica com també per les dificultats de desplaçament d’arxivers de la Península com entre illes. Les ponències van tenir seguiment a les xarxes socials amb l’etiqueta #IICongresoAsarca

El congrés va començar el divendres 18 amb la ponència inaugural de Carlota Bustelo ““¿Tenemos claro el modelo de gestión documental y Archivo Electrónico? El eARCHIVING de la Unión Europea” on va defensar la necessitat de triar un model de gestió documental, ja sigui el que proposa la ISO 15489 (amb el records continuum) i de OAIS (més centrat a la preservació al final del cicle), i com els arxius no han acabat de definir en quin dels dos models adopten. També va presentar els projectes de eArchiving que s’estan portant a terme a la Unió Europea, animant a la audiència a provar-los i participar-hi.

Els dos dies van tenir un programa d’alt nivell on temes que van sortir de forma recurrent va ser la necessitat de la gestió de les dades més enllà de la gestió del document digital simple, evidenciant que la transformació digital de les administracions no passa només pel canvi del format sinó que va acompanyat per canvis organitzatius i procedimentals, a més de les oportunitats de treballar amb les dades.

Un altre punt que va generar debat va ser l’equilibri entre la llei de protecció de dades i la llei de transparència, que obliga a les organitzacions a estar entre les oportunitats d’ús de la informació i la obligació de callar, és a dir, la explotació de les dades (transparència) i el silenci (privacitat). Entre els projectes de transparència, destacar  la Red Iberoamericana de Transparencia y Acceso a la Información Pública(RTA) formada per 13 països.

Pel que fa a altres aspectes de l’arxivística com la descripció, es va presentar el NEDA com un recurs per als sistemes informàtics no només per a la descripció dels documents d’arxiu. Pel que fa a la valoració documental, es va presentar un enfocament basat en l’anàlisi funcional i els diferents models de preservació més enllà de la re-signatura que s’estan aplicant a la Unió Europea.

Dins l’àmbit canari va haver-hi una reivindicació per part dels arxivers reclamant el seu rol dins l’administració electrònica, la necessitat de finançament i la proposta de creació d’algun ens que coordini i faciliti la connexió a nivell d’interoperar entre les administracions de l’estat.

A part del programa científic, es va oferir un programa social que va permetre a ponents i assistents compartir experiències professionals de diferents àmbits, debatre i obrir vies de col·laboració.

Una resposta a “Segon Congrés d’Arxius de Canàries: Document, expedient i arxiu electrònic”

  1. Congrés maratonià: divendres de 9 a 9 i dissabte de 2/4 de 10 a 3.
    Moments de tot però sobretot intens, amb intervencions realment interessants i, per damunt de tot, amabilitat i bon rotllo generalitzat.
    Programa disponible a: http://asarca.org/wp-content/uploads/2018/12/Programa-Archiveros-2019-III-ok.pdf
    Properament estaran disponibles els vídeos i les presentacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *