Simposi Internacional InterPARES Trust AI (Tinajo, octubre 2022)

21 novembre, 2022 - Pilar Campos Martínez, Vocal de Projecció Internacional i Vocal de Comunicació de l'AAC

A l’octubre l’AAC va assistir com soci de suport d’Interpares a les reunions, taller i simposi internacional sobre Intel·ligència Artificial i Arxius que es va celebrar a Tinajo, Lanzarote.

Sortir de casa és necessari i sortir del nostre lloc de treball habitual també. No és un secret que la nostra associació professional té una majoria de socis amb treball estable, molts d’ells treballadors públics. Aquesta és una realitat té el risc de conèixer únicament el mateix entorn. Par pal·liar-ho existeixen diverses iniciatives de col·laboració i cooperació als arxius, ja sigui via les xarxes dins les mateixes administracions o grups de treball interadministratius (per exemple, el coordinat pel CSUC per arxius universitaris); així i tot, ens acabem movent “a casa” i l’arxivística catalana té la capacitat de mirar més enllà.

L’altra setmana la Fina Solà ens exposava l’alta presència catalana a l’ICA a l’article “La petjada catalana a l’ICA” avui us vinc a parlar d’un altre projecte internacional en el qual estem involucrats: InterPARES Trust AI. D’aquest projecte ja heu llegit l’article a la Dada de Lluis-Esteve Casellas “Arxius i Intel·ligència Artificial: repte, amenaça, o tota una altra cosa? El projecte InterPARES Trust AI” i l’AAC n’és membre de suport amb el compromís de donar suport a la recerca i difondre els resultats, per conèixer-ho de primera mà vam assistir a la reunió.

El primer de tot destacar el que ja era conegut per tothom qui ha participat en aquest projecte: és un lloc de recerca arxivística. Durant anys ha sortit dins les reflexions de l’àmbit i comentaris a congressos la necessitat de recerca teòrica contrastada amb la pràctica dins de la nostra professió. La ciència no pot avançar únicament tancada a l’acadèmica perquè acaba desvinculada de la realitat, però tampoc pot recaure únicament en els professionals, ja que es corre el risc d’assentar càtedra d’acord amb realitats molt locals o massa vinculades a un entorn legal canviant. Així, l’èxit del projecte és aconseguir unir investigadors amb col·laboradors professionals.

La primera sessió de la reunió fou precisament teòrica: una classe de Luciana Duranti d’arxivística seguida per una sessió de diplomàtica impartida per Corinne Rogers, dirigida especialment a tecnòlegs. Així posàvem nom a accions, metodologies i conceptes per parlar el mateix idioma tant uns com altres. Seguida d’aquesta sessió, Peter Sullivan va fer un repàs d’alguns mètodes i eines d’intel·ligència artificial relacionant-los amb quins elements diplomàtics dels documents podien ser útils, una presentació dirigida especialment als arxivers.

Les sessions internes foren d’exposició dels diferents projectes: en quin estat es trobaven i quins problemes o reptes s’han anat trobant. Els participants d’altres grups de treball podien fer les seves aportacions des dels mateixos projectes o experiències professionals. Aquestes reunions, al ser de seguiment i no de resultats, no són públiques tot i que els resultats una vegada finalitzats sí que ho seran. 

El dimecres al matí es va dedicar a un taller sobre intel·ligència artificial i arxivística, que estarà disponible al web. També podrem accedir al simposi del dijous, on es van presentar els projectes i recerques actuals. És difícil triar-ne algun perquè tots eren d’altíssim nivell, recomanar-vos per la didàctica de la seva presentació a Emanuele Frontoni sobre eines de Intel·ligència Artificial i el projecte que s’està fent amb els protocols notarials als arxius de Venècia, l’experiència amb la unificació de silos d’informació del banc del Canadà o la Tracey Lauriault amb els reptes de preservació dels “bessons digitals” més propers del que creiem.

Finalment, destacar i ja fora del que és estrictament la part tècnica, una reflexió sobre allò que en anglès es consideren “soft skills”: habilitats socials o comunicatives que no estan lligades a l’àmbit professional, però que hi influeixen directament. Perquè un projecte d’aquestes dimensions funcioni, aquestes actituds són tant o més importants que l’alta capacitat tècnica i els recursos invertits. És per això que voldríem des de l’AAC portar tant el coneixement com algunes de les formes de treball perquè tenim tant per aportar com per aprendre. Qui s’anima a col·laborar en el projecte fent un equip local d’InterPARES? 

Una resposta a “Simposi Internacional InterPARES Trust AI (Tinajo, octubre 2022)”

  1. Lluís-Esteve Casellas ha dit:

    “Qui s’anima a col·laborar en el projecte fent un equip local d’InterPARES?”
    Compte, no ens espantem! No es tracta de grans iniciatives sinó d’aspectes molt pràctics que, alhora, permeten estar en contacte directe amb els productes que es van elaborant o cuinant. Potser quan properament arrenqui el XAT* es pugui contribuir a tenir-e una idea més clara.
    Molt bon resum, Pilar. Només reiterar el nivell de taller i simposi i, sobretot, les complicitats que sempre es generen fora d’horaris, indispensables per obtenir uns millors resultats professionals.

    *XAT: properament a les vostres bústies de correu…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *