X Jornada d’Arxius del Segle XXI: “La intel·ligència artificial en els arxius”

El dia 12 de juny, al voltant del dia Internacional dels Arxius, la Subdirecció General de Cultura de la Generalitat Valenciana va organitzar la X Jornada d’Arxius del Segle XXI, amb la col·laboració de l’Associació Professional d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians. 

Aquesta és una jornada consolidada dirigida a arxiveres i arxivers del Sistema Arxivístic Valencià on es tracten els temes d’actualitat en la professió i, com no podia ser d’altra manera, aquesta edició estava centrada en l’aplicació de la intel·ligència artificial als arxius. 

La primera ponència va ser “Arxius i intel·ligència artificial, ciència-ficció o realitat” per part de Xavier Mulet Baixauli i Juan José Sevilla Orts, de l’Arxiu de l’Autoritat Portuària de València. Destacar de la seva presentació un projecte d’arxiu que ha estat reconegut a nivell internacional i que fins al moment desconeixia: l’ús de les eines d’Azure de Microsoft per donar accés d’una forma més completa als fons documentals patrimonials que prèviament havien digitalitzat. Permet una cerca a termes dins del text, incorporació de metadades i s’ha treballat amb la transcripció. El resultat es pot consultar a la seva pàgina web, que resulta molt familiar al ser similar a altres pàgines web d’arxius, però amb el valor de tenir un catàleg a nivell documental, alhora que manté la navegació pel quadre de classificació. D’aquesta experiència van explicar aprenentatges, desenvolupaments que van funcionar i d’altres que menys, però sí que van destacar el valor de la col·laboració publicoprivada per aconseguir els resultats.  

La segona ponència “Ni moda, ni màgia: desmitificant la Intel·ligència Artificial en els arxius” amb Mª Pilar Campos Martínez, presentava una reflexió sobre que s’ha d’agafar perspectiva i no deixar-se endur per la urgència: no serà una moda, però deixarem de parlar-ne contínuament perquè s’acabarà integrant a les aplicacions i no és màgia així que cal tenir nocions de com funciona, què pot fer i què no. Finalment, centrava el discurs sobre que primer cal detectar les necessitats i després analitzar si la millor solució és la intel·ligència artificial o si, amb les eines informàtiques, la gestió documental o canvis organitzatius és més eficient. Es va presentar el projecte Interpares Trust AI on la nostra associació participa com a membre de suport i on es basen en casos d’estudi per analitzar les potencialitats de les eines. A la presentació que es troba disponible es fa referència a una altra presentació, la del Doctor Moises Rockembach, “Empowering Records Management and Archives: A Guide to AI Literacy and Responsible AI Practices” que també és accessible i recomanable per la seva claredat. 

La tercera presentació va anar a càrrec de Enrique Vidal Ruiz i Carlos Alonso Villalobos, de l’empresa Transkriptorium “Possibilitats de la intel·ligència artificial aplicada a la gestió de fons d’arxius“, una empresa que creada com “spinoff” de la Universitat Politècnica de València amb un projecte d’emmascarar les dades de localització de vaixells enfonsats que es trobaven en els documents d’arxiu (per evitar més casos com l’Odyssey) i que ha tingut un altíssim creixement en projectes del nostre àmbit. La seva tecnologia es basa en la transcripció probabilística més enllà del Machine Learning i a la presentació que podeu trobar enllaçada ho van explicar pas per pas. El resultat és una transcripció completa, però per cada imatge identificada com paraula, si hi ha dubtes entre dos o més termes, indica a l’arxiver o usuari les diferents paraules que podria ser segons un percentatge. D’aquesta manera la IA esdevé un acompanyament i suport a la paleografia i és finalment la persona experta qui pren la decisió.  

La darrera ponència “L’Arxiu d’RTVE, navegant la transformació digital” de Virginia Bazán Gil, un projecte punter i en producció d’aplicació de IA a un voluminós arxiu audiovisual on es permet la descripció, transcripció, minutat i fins i tot resum automàtic de peces audiovisuals. És un pas més en un sistema que fa anys que està en funcionament on per l’alta demanda de consum de documents audiovisuals per usuaris interns (per elaborar noves peces, notícies, reportatges, consulta hemeroteca…) així com la ingesta per la creació constant de contingut han evolucionat per optimitzar al màxim els processos de captura i tractament, així com tenir les eines com el catàleg preparat. Amb la introducció de la intel·ligència artificial aconsegueixen un nivell de detall que d’altra manera no seria possible. És exemple de bon ús de la IA, amb resultats més que positius, però a banda de conèixer el projecte, també recomanar la consulta dels seus plecs de contractació, que són públics i poden servir de guia. En el seu cas també col·laboren amb la Universitat de Zaragoza fomentant així l’aplicació pràctica de la recerca, una aliança necessària tant pel món acadèmic com professional. 

El matí i la jornada acabava amb una taula rodona final va tenir la participació del públic i ponents, amb preguntes sobre la sostenibilitat dels sistemes, la propietat dels models entrenats o si, aquesta intel·ligència artificial que promet ser una oportunitat quines amenaces amaga. 

La jornada va ser un èxit d’assistència (van completar l’aforament, de 100 places) i es va celebrar a un entorn monumental: l’antic monestir de Sant Miquel dels Reis, seu actual de la Biblioteca Valenciana. La recomanació de la visita no té res a veure amb la jornada, però si alguna vegada teniu la sort d’anar a la ciutat de València feu una escapada per visitar aquest edifici que ha unit amb el pas dels segles a una alqueria islàmica; un monestir cistercenc, un monestir jerònim, i un complex penitenciari. Un exemple de modificació i transformació dels usos i espais, i advertència de desaparició si no es dona valor i ús… Un avís als arxius? Espero que no, la jornada va donar idees per facilitar i obrir, encara més, els nostres fons. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *