Xerrada-debat a Andorra: No em toquis els docs!

18 juliol, 2019 - Lídia Arbués i Andrea Regadera, tècniques de l’Arxiu Nacional d’Andorra

Reproducció en temps real, xarxes socials i un títol cridaner per acostar la gestió documental a la població.

El 6 de juny passat, per celebrar el Dia internacional dels arxius, l’Arxiu Nacional d’Andorra va organitzar una xerrada-debat amb l’objectiu que els ciutadans tinguessin l’oportunitat de plantejar els seus neguits sobre la documentació en aquest nou paradigma que és el món electrònic.

A l’hora d’organitzar la jornada teníem clar que, tractant-se d’aquest tema, no ens podíem mirar el melic i que, a més d’haver-hi un arxiver expert en documentació electrònica i e-administració, havíem de comptar també amb experts en altres disciplines. Així que, a més de parlar amb Marta Munuera, reconeguda arxivera catalana, vam contactar amb Joan Crespo, president de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA); Michel Moliné, cap de l’Àrea de Seguretat i Innovació del Govern d’Andorra, i Ester Peralba, advocada especialitzada en propietat intel·lectual i industrial. 

Ponents que van intervindre en la xerrada-debat.

Un cop tancats els participants, el repte més gran amb què ens vam trobar va ser com fer la xerrada tan participativa com fos possible. No volíem fer ni una conferència ni una classe magistral, i el format de taula rodona ens semblava molt tancat. A més, la ciutadania havia de poder dir-hi la seva. Així que, havent descartat les opcions que no ens quadraven, vam arribar a la idea guanyadora: es tractaria d’una xerrada-debat oberta a tothom. 

I quina era la clau perquè una jornada així pogués desenvolupar-se de la forma més amena possible? Comptar amb una gran moderadora, com ho va ser Noemí Rodríguez. 

Però, tot i sentir-nos orgulloses d’haver pres bones decisions sobre el format i els participants, encara ens quedava un neguit. Aconseguiríem un bon retorn de la població? No sabíem quina rebuda podríem tenir, ja que no havíem fet mai un acte d’aquesta classe, i un “debat obert a la ciutadania” en què la ciutadania no participés no tindria cap mena de sentit. Havíem organitzat un acte per parlar sobre el món electrònic i estàvem “obligant” els participants a assistir-hi personalment. 

Convençudes que l’èxit de la jornada radicaria en la participació ciutadana, vam decidir, doncs, facilitar-la al màxim. I, gràcies a la col·laboració de Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA), vam aconseguir retransmetre la xerrada en directe a través de la seva web. Paral·lelament, vam crear l’etiqueta #NoEmToquisElsDocsper tal que les persones interessades ens poguessin fer arribar els seus dubtes des d’on es trobessin i perquè els nostres experts els poguessin debatre en directe.  

Molt més enllà de les nostres expectatives, l’acte va ser un èxit, tant de públic com de participació a través de les xarxes. De fet, vam rebre moltes més preguntes de les que es van poder contestar per manca de temps. I això que vam estar-nos-hi dues hores… però és que el temps passava volant!

No obstant, cap pregunta no quedarà sense resposta. I és que tant els quatre ponents com nosaltres mateixes des de l’Arxiu Nacional seguim responent els dubtes pendents.  De manera que, en certa manera, el debat continua. 

Si us animeu, podeu dir-hi la vostra a través del nostre compte de Twitter i, si us ha picat la curiositat, també podeu veure el debat complet a través del compte de Youtube de Ràdio i Televisió d’Andorra. No us el perdeu!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *