XX Trobada d’arxivers/es de les Diputacions Provincials a Saragossa

24 abril, 2023 - Núria Poy Sans, tècnica de l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona

Crònica de la XX trobada d’arxivers/es de Diputacions provincials, consells insulars y cabildos a la Diputació de Saragossa.

El 23 i 24 de març es va dur a terme la vintena trobada d’arxivers/es de diputacions provincials, consells insulars i cabildos a la Diputació de Saragossa. Aquest grup de treball de professionals de l’arxivística i la gestió documental va néixer amb l’objectiu de tenir un punt de trobada i compartir experiències i problemàtiques professionals. 

L’any 2001 es formalitzava la seva creació a l’Arxiu Històric d’Àlaba i el 2002 es consolidava en la segona reunió del grup de treball a la Diputació de Tarragona. A partir d’aquest moment es va establir una periodicitat anual i bianual per a realitzar les trobades. 

L’any 2019 va ser l’últim en què es van realitzar aquestes jornades a La Corunya, ja que el 2020 a causa de la situació sanitària es van haver d’anul·lar i, per tant, enguany es retrobava tot el grup després de quatre anys sense poder-se reunir. 

La Diputació de Saragossa era l’encarregada d’organitzar la trobada i on van assistir més de 30 arxivers/es de tota Espanya. L’acte es va iniciar amb la benvinguda per part de la diputada delegada d’Arxius i Biblioteques, Mercedes Trébol i una conferència del secretari general, Jesús Colás, dedicat a la transparència i a l’accés. A continuació es va donar pas a l’arxivera de la Diputació de Girona, M. Assumpció Colomer, que va realitzar una presentació sobre la transparència versus els arxius. Seguidament, l’arxiver de la Diputació de Barcelona, Jordi Vilamala, va exposar com havien treballat amb el seu equip la publicació de dades en obert de funcionaris/es depurats i diputats/des.

La sessió va continuar amb la presentació del llibre el Bicentenari de la creació de les diputacions presentat per Carmen Molina, arxivera de la Diputació de La Corunya i la mostra del catàleg electrònic de procediments per a l’administració local, a càrrec de Rafael Martínez i Maria Dolores Fuentes de la Diputació de Sevilla. El matí va seguir amb la ponència de Lledó Felip, arxivera de la Diputació de Castelló, que exposava la situació dels arxius municipals de Castelló i la tasca feta per a l’elaboració d’un quadre de classificació comú per tots els arxius municipals. En acabat, l’arxiver de la Diputació d’Albacete va explicar l’estat actual de la plataforma d’Administració Electrònica Sedipualb@.  

A la tarda, la jornada va començar amb la intervenció de José A. Sainz, arxiver de la Diputació d’Àlaba, que mostrava com des de l’arxiu difonien les fotografies en el seu portal de patrimoni fotogràfic Photo-Araba. Tot seguit, l’arxivera Soledad Amaro de la Diputació de Badajoz, també compartia com tractaven els fons fotogràfics dipositats a l’arxiu. I per últim, un col·loqui basat en les experiències de l’administració electrònica posava punt final al primer dia. 

Les sessions van continuar el divendres 24 amb la presentació novament d’Alejandro Delgado, de la Diputació d’Albacete, que exposava què era la classificació multidimensional. Després, Pilar Rubio, de la Diputació de Màlaga, va presentar el projecte Comunitat Valora. I l’última ponència, la va realitzar Beatriz Buesa de la Diputació d’Osca, sobre els nostres arxius en dades. La trobada d’arxivers finalitzava amb un nou col·loqui sobre les conclusions i noves propostes de treball i la seva posterior clausura.

Aquestes jornades van tenir també un vessant cultural, la Diputació de Saragossa va permetre als assistents visitar el Palau de la Diputació on se celebrava la trobada. Un edifici situat a la plaça Espanya i que havia estat l’antic convent de Sant Francesc. L’any 1840 se cedia el solar i l’edifici del convent a la Diputació de Saragossa que iniciaria les obres de rehabilitació l’any 1843, finalitzant-les el 1857. 

De tota la visita guiada el que més va sorprendre als participants va ser la biblioteca del Palau de Sástago i l’exposició dels 40 anys de suport i assistència als arxius municipals.

Biblioteca Ildefonso Manuel Gil. Fotografia: Sergi Borrallo

La biblioteca Ildefonso Manuel Gil està situada al Palau dels Comtes de Sástago, un immoble que és propietat de la Diputació provincial i que es connecta amb l’edifici per la part del darrere. Aquesta biblioteca modernista dissenyada per Ricardo Magdalena l’any 1889 va néixer com a biblioteca del Casino Principal de Saragossa. Té una gran bellesa per la seva estructura i el seu mobiliari original, sobretot per l’escala de ferro forjat i les llibreries originals. 

El seu fons bibliogràfic està format per més de 10.000 monografies. Les temàtiques de les obres són diverses: política, història, medicina, literatura, etc. I destaca la presència dels autors aragonesos dels segles XVI- XVIII com Zurita, Jerónimo Blancas o Diego José Dormer. Així com una col·lecció de literatura espanyola i francesa d’autors dels segles XIX i XX com Balzac, Azorín, Blasco Ibañez o Pardo Bazán. 

Pel que fa a l’exposició que es trobava a la galeria d’accés a la biblioteca, la Diputació commemorava els seus 40 anys de col·laboració i acompanyament als arxius municipals des de 1983. A través de diferents panells informatius, es podia observar l’evolució dels arxius municipals al llarg d’aquests 40 anys i com els arxivers itinerants havien organitzat i conservat els fons documentals de 230 ajuntaments saragossans i informatitzat més d’1,5 milions de registres. I com la seva tasca havia evolucionat de tenir com a objectiu inicial salvar els fons documentals que es trobaven en perill, a rebre, conservar, organitzar, consultar i difondre la documentació municipal.

De fet, l’exposició contenia una reconstrucció real de l’aspecte d’un arxiu municipal i algunes imatges de com s’havien produït les transformacions d’aquests arxius. Així com altres objectes que s’havien localitzat en dependències municipals, com un tallador de quintes que s’utilitzava per pesar i mesurar en el reconeixement mèdic els joves majors d’edat que havien de fer el servei militar.

Finalitzades aquestes visites es va seguir treballant i posant en comú la situació i les necessitats dels arxius de les diputacions provincials, consells insulars i cabildos per tal d’unificar esforços i criteris.

La procedència dels professionals que van acudir-hi representava bona part del territori espanyol. Les Diputacions presents van ser Àlaba, Almeria, Badajoz, Barcelona, Càceres, Castelló, Girona, Jaén, La Corunya, La Rioja, Lugo, Madrid, Màlaga, Osca, Salamanca, Sevilla, Soria, Tarragona, Tenerife, Toledo, València i Valladolid. 

Com a resultat de la XX Trobada d’Arxivers/es de les Diputacions es van crear uns grups encarregats de treballar les noves propostes acordades que es desenvoluparan durant tot l’any i es posaran en comú en les pròximes jornades. 

Una resposta a “XX Trobada d’arxivers/es de les Diputacions Provincials a Saragossa”

  1. Benvolguts,
    És possible disposar d’algun resum de les xerrades. O bé si es va gravar de les gravacions?
    Moltes gràciesper avançat,
    Laura

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *