Mor Mn. Josep Baucells i Reig arxiver de la Catedral de Barcelona

 

Aquest divendres 16 d’abril ha mort l’arxiver mossèn Josep Baucells i Reig a l’edat de 89 anys. Mossèn Baucells era prevere de l’Arquebisbat de Barcelona i canonge emèrit de l’Excel·lentíssim Capítol Catedral de Barcelona. Darrerament vivia entre Barcelona i Taradell, la seva població natal.

Mossèn Baucells va néixer l’any 1932. Havia dedicat la seva vida a l’arxivística i a la recerca històrica. Des de l’any 1967 era arxiver de l’Arxiu Capitular de Barcelona. Una de les seves primeres tasques com a arxiver va ser l’edició del Catàleg de l’Arxiu capitular de la S.E. Catedral Basílica de Barcelona l’any 1969 juntament amb el canonge i predecessor seu mossèn Àngel Fàbrega. Posteriorment es va dedicar a la catalogació i edició dels documents, cartularis, i fons diversos de la Catedral. Alhora, va realitzar una important tasca de recerca sobre història de l’Església a Catalunya i sobre història local de Taradell, d’on era director de la revista Taradell des de 1981. L’any 1999 es va doctorar amb la tesi “Vida y práctica religiosa en el obispado de Barcelona de 1229 a 1344” a la Universitat de Barcelona. Els usuaris de l’Arxiu Capitular el recorden com una persona propera i servicial, i com un professional molt rigorós amb la seva feina.  

Mossèn Josep Baucells va ser un dels socis fundadors de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Document de Catalunya l’any 1985.

Descansi en pau.