Publiquem el Premi de Recerca 2022-2023 atorgat a Judit Tió Guiteras

 

Ens plau presentar la publicació del Treball Final de Màster de l’arxivera Judit Tió Guiteras Una mirada antropològica per a l’arxivística i els projectes de cooperació internacional en matèria d’arxius guardonat amb el Premi al Millor Treball Final de Màster del curs 2022-2023 que atorga l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya i l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents.

El treball de Judit Tió, dirigit per la Dra. Remei Perpinyà Morera, analitza la possibilitat d’aplicació de la disciplina arxivística en diferents contextos socials, a partir del diàleg amb l’antropologia social i cultural i l’anàlisi crítica dels projectes de cooperació internacional en matèria d’arxius. Aborda els reptes i oportunitats que ofereix el treball amb els anomenats arxius comunitaris i proposa la incorporació d’enfocaments i
mètodes de treball propis de l’antropologia.  També s’hi analitza el projecte de cooperació d’Arxivers sense Fronteres amb l’Arxiu Nacional Sahrauí i es proposen algunes línies de treball per a l’afinament de la perspectiva sociocultural de l’arxivística en aquest tipus de projectes.

Tió parteix de la hipòtesi que incorporar la perspectiva etnogràfica en l’arxivística pot millorar la qualitat i l’eficàcia de les intervencions que es plantegen a nivell comunitari, assegurar la correcta gestió i  continuïtat d’aquests arxius al llarg del temps i, en últims termes, enfortir els valors que fonamenten la professió a dia d’avui.

 

Podeu recuperar tots treballs premiats amb el Premi al Millor Treball de Final de Màster des de l’any 2018 a la pàgina Premi de Recerca del nostre web.