ArxiMaps

Ens trobem en un context tecnològic i comunicatiu ple de reptes i oportunitats per a la comunitat arxivística: Internet, noves tecnologies, big data, interoperabilitat, transparència, reutilització de la informació…

En aquest nou paradigma digital, la geolocalització pot esdevenir una eina clau a l’hora de representar els instruments de descripció arxivística i recuperació de la informació, ajudant-nos a millorar la visibilitat dels arxius i ampliar la difusió i el coneixement dels fons documentals. 

ArxiMaps és el primer projecte d’àmbit català que estudia i posa en pràctica l’aplicació de la geolocalització al món dels arxius. Es tracta d’una proposta innovadora que permet constatar com la combinació de diversos àmbits de coneixement pot donar resultats interessants en el camí cap el canvi de model.

El mapa interactiu dels arxius i fons notarials de Catalunya 

ArxiMaps és un instrument de descripció i recuperació de la informació que centralitza les descripcions online dels fons notarials de Catalunya i que permet la seva consulta de manera intuïtiva i en només dos clics.

Totalment orientat a les necessitats dels usuaris, ArxiMaps ofereix la possibilitat de cercar per arxiu (punts blaus) o directament per municipi de referència (punts taronges), sense la necessitat de conèixer quin centre concret custodia la documentació. També identifica els districtes notarials vigents a partir dels polígons de colors dibuixats damunt del mapa.

Les descripcions es mostren en taules tabulades que permeten enllaçar directament amb els instruments de descripció originals i la documentació digitalitzada (en cas que aquesta existeixi).

Tots els elements descriptius tenen la seva correspondència amb els principals estàndards de descripció normalitzada (NODAC i ISAAR(CPF)) i representació web (EAD), per a la seva interoperabilitat, però estan adaptats al perfil d’usuari no especialitzat per a una millor comprensió de la informació. 

Gràcies a l’ús de la geolocalització, per tant, els usuaris poden interactuar fàcilment amb la documentació i relacionar-la amb els seus productors i centres d’arxiu.

Accedeix a Arximaps

Navega per les descripcions dels fons notarials catalans i descobreix quins arxius custodien la documentació que t’interessa: 

www.arximaps.cat

Vull saber-ne més

ArxiMaps, descripció arxivística i geolocalització publicat al Lligall 38 (Exclusiu per associats)

ArxiMaps és una iniciativa de Carla Meinhardt. Pots posar-t’hi en contacte a través del correu electrònic carlaml@gmail.com