Textos 11 – Directrius per al tractament de conjunts de dades als arxius

 

Ahir dimecres 25 de maig, en el marc de les XIV Jornades d’Estudi i Debat, l’AAC va presentar l’onzè número de la col·lecció Textos que porta per títol Directrius per al tractament de conjunts de dades als arxius, un treball elaborat per Pilar Campos Martínez arxivera i vocal de la nostra associació. 

Us deixem el text de presentació del Textos 11 perquè us animeu a consultar aquesta eina de treball que de ben segur que us serà de gran ajuda en la vostra feina diaria. 

Presentació

La generació de dades a les institucions en la gestió diària i l’anàlisi i l’explotació de les dades per a la presa de decisions avui en dia és una realitat. A més, en el cas de les administracions públiques i les empreses és una obligació per al retiment de comptes amb la ciutadania, amb els clients o amb els inversors. Aquest increment en la creació i la recollida de dades fa que els arxius hagin de preveure i planificar com cal fer la ingesta d’aquests conjunts de dades. La dependència que sovint hi ha de sistemes d’informació, i també la diversitat de formats i productors, en dificulta la captura i el control de la qualitat. Documentar els conjunts de dades o datasets és una preocupació cada vegada més gran en la comunitat científica i industrial que ha d’explotar les dades a les quals té accés. Hi ha diverses iniciatives per a la creació d’una estandardització de quina és la informació hauria d’acompanyar els conjunts de dades (Gebru et al., 2020). I és que aquestes metadades podrien ser difícils de registrar en els arxius si en el moment de la ingesta no s’han tingut en compte uns criteris determinats. L’objectiu d’aquesta publicació és establir alguns conceptes bàsics sobre la gestió de conjunts de dades als arxius, analitzar els possibles errors en la ingesta de dades i proposar una eina per a la comprovació de la qualitat de les dades prèvia a la transferència a l’arxiu.

 

Accediu en obert al Textos 11 – Directrius per al tractament de conjunts de dades als arxius