[04/2024] Records in Contexts: teoria i aplicació pràctica de la norma

[04/2024] Records in Contexts: teoria i aplicació pràctica de la norma

El Consell Internacional d’Arxius (International Council on Archives – ICA) ha desenvolupat la norma de descripció arxivística Records in Contexts (RiC), publicant la seva darrera versió el desembre del 2023. Aquesta norma integra les normes internacionals anteriors ISAD(G), ISAAR(CPF), ISDF i ISDIAH i estableix en un únic model conceptual les entitats, atributs i relacions que descriuen la disciplina arxivística. Aquest model possibilita el desenvolupament d’una ontologia per a la representació i la publicació d’informació mitjançant les tecnologies del web semàntic.

Durant el curs s’aprendrà què són els models conceptuals i les ontologies, a més d’explicar-ne la seva utilització en la norma. També es veurà una implementació teoricopràctica en una Administració Pública (“Ontologia del Model de Gestió Documental del Govern Basc”) i s’aprendrà a reutilitzar o crear noves ontologies mitjançant l’ús de l’eina Protégé.

Objectius

Amb aquest curs es pretén:

  • Entendre l’origen de la nova norma internacional de descripció arxivística RiC.

  • Repàs als conceptes teòrics fonamentals de la descripció arxivística.

  • Conèixer què és un model conceptual i què és una ontologia.

  • Estudiar el model conceptual i l’ontologia de RiC.

  • Introduir a l’alumnat en la utilització d’un programari no propietari de creació d’ontologies: Protégé. 

  • Refermar el coneixement de la norma i del programari mitjançant l’explicació d’un cas teòric-pràctic de creació d’una ontologia a l’Arxiu d’una Administració pública concreta.

Programa

  1. Descripció arxivística. Normes de descripció arxivística. Cap a RiC.
  2. Models conceptuals.
  3. El model conceptual de Records in Contexts (RiC-CM).
  4. Tecnologies de la web semàntica. Ontologies.
  5. L’ontologia de Records in Contexts (RiC-O).
  6. Pàgines web amb exemples pràctics.
  7. Protégé – Programari gratuït i de codi obert. Visualització de RiC-O a Protégé.
  8. Protégé – Com crear una ontologia estesa de RiC-O.
  9. Metodologia per crear ontologies.
  10. Protégé – Com crear la teva pròpia ontologia des de 0. Exemple pràctic.
  11. Aplicació teoricopràctica de RiC: creació duna ontologia del Model de Gestió Documental del Govern Basc.
  12. Conclusions del curs

Formador:

Iñaki Miguel Aguayo

Enginyer Industrial per l’Escola d’Enginyeria de Bilbao (1992-1999) i Màster en Biblioteques, Arxius i Continuïtat Digital per la Universitat Carlos III de Madrid (2020-2021).
La seva trajectòria professional es va iniciar l’any 2000 treballant per a diversos projectes a empreses privades del Sector de les Telecomunicacions (Euskaltel, Vodafone, CANTV). El 2005 va canviar el seu rumb professional per dedicar-se al sector públic, desenvolupant i mantenint aplicacions a l’àrea d’Indústria del Govern Basc i implementant l’Administració Electrònica en aquesta mateixa àrea.
Des del maig del 2018 treballa com a Tècnic d’Arxiu, Biblioteca i Documentació a l’Arxiu General de la Comunitat Autònoma d’Euskadi (CAE) i és membre de la COVASAD (Comissió de Valoració, Selecció i Accés de la Documentació de l’Administració Pública de la CAE) ) des de l’1 de juny del 2020.
El seu àmbit de recerca gira al voltant de l’aplicació pràctica de la nova norma internacional de descripció arxivística Records in Contexts. El 25 de novembre del 2021 va rebre el VII Premi SEDIC al Projecte universitari més innovador en l’àmbit de la Gestió de la Informació i la Documentació pel seu treball final de màster “Creación de una ontología del Modelo de Gestión Documental del Gobierno Vasco mediante la aplicación del modelo conceptual Records in Contexts”.
Ha estat professor convidat del Màster en Biblioteques, Arxius i Continuïtat Digital per la Universitat Carlos III de Madrid per impartir dues classes referents a l’ús del programari Protégé per a la creació d’ontologies a l’assignatura “Vocabularios y esquemas semánticos para la web” cursos 2021/2022 i 2022/2023.

Participants màxims: 20

Durada: 10 hores. Dues sessions de 15:30 a 19:15 (10 i 15/04); i una de 15:30 a 18:45h (18/04) (virtual)

Preu: 90 € socis (180 € no socis). Socis aturats 50%

Data i lloc: 10, 15 i 18 de abril. Seminari online en directe (Plataforma Jitsi).

Certificat: Assistència

Àrea: Iniciació a l’arxivística

Dates d’inscripció: Fins el 7 d’abril

Observacions:

  • El curs s’impartirà en castellà.
  • Totes les pràctiques amb Protégé seran realitzades pel formador, per tant, no cal la instal·lació i l’ús del programa Protégé.

Inscripció tancada