Discurs del president de l’AAC a la presentació del Pla d’Arxius

 

Publiquem el discurs íntegre pronunciat pel president de l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents, Sr. Francesc Giménez, el passat divendres 3 de novembre a la presentació davant del sector professional del document “Arxius 2030. Pla d’arxius i gestió documental de Catalunya” que va tenir lloc al Palau de Pedralbes de Barcelona. 

En consideració a la importància de l’esdeveniment i al fet que el discurs reflecteix la posició sostinguda per l’AAC respecte al Pla d’Arxius, hem considerat adient fer-ne difusió per la professió i la ciutadania en general. 

“Honorable consellera, senyora directora general de Patrimoni Cultural i senyor subdirector general d’Arxius, gràcies en primer lloc per convidar-nos. Des del primer moment, l’any 2018, vam esdevenir altaveu per tal de fomentar la participació en les taules de debat territorials, sectorials i de síntesi. Vam bolcar-nos participant activament en totes les taules. I vam deixar la nostra veu, que no és altra que la veu que ens transmetia el col·lectiu. Ho vam fer i, sobretot, ho van fer quasi 300 professionals, en el que és ja la major participació històrica d’arxivers i arxiveres en un procés participatiu (potser també perquè és l’únic, ens han de deixar parlar més). Des de l’AAC som plenament defensors que el sentit de les veus i la diversitat d’aquestes, es va saber recollir, de forma general, en els documents resums de les taules i en el document final que en recollia les principals idees. Aquells documents, encara disponibles al web, recollien l’essència del que es va discutir. D’aquell document en va derivar el Pla d’arxius. Recordem que com a tal és un pla de govern, és a dir, un pla que, prenent de base les idees de les taules, articula un discurs tècnic amb pàtina política (i cal dir-ho, com a pla de govern, és plenament lògic). El Pla d’arxius és la visió governamental extreta de la interpretació d’aquelles 300 veus. I això ho tenim clar. Per tant, recull i interpreta les propostes i arguments dels i de les participants i crea una planificació estructurada d’acord amb indicadors i objectius, que esdevé una proposta d’aterrament a les possibilitats i voluntats governamentals sobre aquest somni d’idees arxivístic escrit en els resums pel col·lectiu.  

Com a AAC celebrem que finalment, molt i massa tard, però finalment, tinguem un pla, i un pla aprovat. Ho celebrem perquè, més enllà d’aquesta interpretació òbvia i lícita, més enllà del que per nosaltres és un error estratègic i conceptual d’adscripció i de rang (com ja sabeu), el Pla el que sí que és, és un full de ruta pels anys vinents. I és necessari. Un full de ruta a més dotat de recursos. Diuen que a les coses importants, se’ls dota de recursos, i si no ho són, no se’ls hi assignen. Per tant, com més recursos més rellevant és un tema per aquell que pot destinar-los-hi. I els 73 milions d’euros associats al Pla, i el compromís que impliquen tenir-los compromesos en un pla financer, són un molt bon senyal. I ho és també destinar un/a coordinador/a i 5 tècniques en exclusiva per fer-ho possible.   

Des de l’AAC aplaudim que ja puguem començar a treballar en el Pla. I volem felicitar a les quasi 300 persones que hi van participar, són l’autèntic motor del SAC. Aquell sistema vell, amorf, sense cap ni peus, i amb un gran cos tècnic, que era el SAC, sembla que comença a agafar forma. I n’estem aspectants. Volem també valorar la feina interna per part de l’equip de l’actual subdirecció, que ha esmerçat moltes hores i canes a fer possible l’aprovació del Pla. Un esforç que sovint no es veu i que cal remarcar. Sense elles i ells tampoc n’hi hauria de Pla.  

Ara toca posar-se les piles, hi ha feina endarrerida, només cal mirar el document del Pla aprovat pel plenari del Consell Nacional el dia 12 de juliol de 2022 per veure que cal redefinir ja fites i no perdre ni un recurs en aquest replantejament. Ara, cal posar la vista en fites importantíssimes com la nova Llei d’arxius, perquè moltes de les accions previstes en el Pla no encaixen dins del marc jurídic actual. Cal posar-s’hi i sabem que la Direcció general s’hi vol posar. Som conscients que la Subdirecció té el Pla com a principal objectiu dels anys vinents, com no entendríem d’altra manera, ja que executar el pla és executar un compromís amb tot el SAC i construir un sistema arxivístic modern. Tenim el congrés de 2025 com una porta al món, hem d’endreçar la casa i deixar-la el màxim de neta possible, però cal fer-ho bé. Així doncs, celebrem aquest Pla, el Pla que tenim, el Pla que el govern ha recollit, perquè té molts punts bons, i tot i els anys que han passat, encara molt actuals. Centrem-nos en la suma i aprofitem el Pla que ara s’inicia per millorar-nos.  

 Companyes, companys, tenim un Pla, i és aquest. Espremem-lo, que ens afecta a totes i tots. Siguem ara guaites del seu compliment i acompanyants del seu desenvolupament. ”