L’arxiver Mossèn Benigne Marquès Creu de Sant Jordi 2020

L’arxiver i soci de l’AAC-GD Mossèn Benigne Marquès Sala ha estat distingit amb la Creu de Sant Jordi pel Govern de la Generalitat de Catalunya que reconeix cada any persones o entitats que s’han destacat per la seva contribució a Catalunya o per la seva defensa i projecció del país.

Mossèn Benigne Marquès (Oliana 1940) va ser ordenat de prevere el 21 de desembre de 1963 a La Seu d’Urgell. És llicenciat en Dret canònic i diplomat en Arxivística per l’Escola Vaticana de Paleografia, Diplomàtica i Arxivística. Des del 1974 és l’Arxiver Diocesà d’Urgell i del Capítol Catedralici. És membre fundador de la Fundació Societat Cultural Urgel·litana que té per objectiu donar a conèixer la història religiosa, cultural, artística i institucional de les comarques de avui formen part del Bisbat d’Urgell i de les que hi havien pertangut en el passat. Mossèn Benigne és secretari de la revisa Urgellia, des del primer volum publicat l’any 1978.

La revista Urgellia, és un referent en el coneixement de la història de la ciutat d’Urgell i del Bisbat, molt especialment per a l’època medieval. La tasca de Mossèn Benigne Marquès hi ha estat fonamental. Des de la secretaria s’ha impulsat l’edició dels documents més antics de l’Arxiu Capitular (pergamins entre 805 i 1200) i el mateix Mossèn Marquès ha realitzat la catalogació dels protocols de l’Arxiu Capitular (segles XIII-XIV) com a tasques arxivístiques més rellevants.