XV Jornada d’Estudi i Debat 2024 – Nous patrimonis, nous feudalismes: les servituds de la documentació digital

XV Jornada d’Estudi i Debat 2024 – Nous patrimonis, nous feudalismes: les servituds de la documentació digital

 

 

Resum de la Jornada

La Jornada, que s’estructura a l’entorn de tres línies de debat, pretén reflexionar sobre el futur del patrimoni digital i les dependències i cooperacions que germinen a l’era líquida des d’una perspectiva científica, social i humanística, tot transitant entre la reflexió teòrica i l’anàlisi de la pràctica: 

  • [ACTIUS DIGITALS] Què custodiem? Aquesta línia reflexiona sobre l’objecte en si (concepte de patrimoni digital) i els reptes arxivístics que se’ns plantegen. (Eix 1) 
  • [PROCESSOS, TECNOLOGIA] Com i on ho custodiem? Amb aquesta línia es pretén reflexionar sobre els diferents models tecnològics i la custodia del patrimoni digital, així com els reptes tecnològics que se’n deriven. (Eix 2) 
  • [PERSONES] Qui custodia? Aquesta línia gira al voltant dels aspectes vinculats a l’estratègia catalana de patrimoni digital, tal com l’estructura organitzativa, les competències i la democratització de l’accés. (Eix 3)  

La Jornada es planteja com un espai de debat entre àrees de coneixement tan diverses com l’arxivística i la gestió de documents, l’economia, la comunicació o el dret. Només una conversa i reflexió multidisciplinària ens pot ajudar a entendre les transformacions i les dinàmiques socials i polítiques que es generen i les afectacions que aquestes dinàmiques poden tenir en el futur del patrimoni digital.  

Per a més detall es pot consultar la pàgina de la XV Jornada d’Estudi i Debat.

 

Programa

 

8.45-9.15 h – Obertura i acreditacions 

9.15-9.45 h – Inauguració de la XV Jornada d’Estudi i Debat   

9.45-10.30 h – Ponència inaugural Els monopolis tecnològics al segle XXI: una amenaça per a la prosperitat o una oportunitat? (Eix 2) 

  • Josep-Maria Arauzo-Carod (Catedràtic d’Economia – Universitat Rovira i Virgili).

10.30-11.30 h – Taula rodona Custodia i models tecnològics per al (futur) del patrimoni digital (Eix 2) 

  • Moderadora: Sònia Torreblanca (Vocal de recerca i innovació – Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya).
  • Rubén Cortés (CIO i CISO – Consorci d’Administració Oberta de Catalunya).
  • Francisco Javier Giménez Bruque (Subdirector de Desenvolupament de Sistemes d’Informació – Diputació de Barcelona).
  • Manel Herrer (Responsable de Seguretat de la Informació per a les Administracions Locals – Agència de Ciberseguretat de Catalunya).

11.30-12 h – Pausa i cafè

12-12.45 h – Ponència Digital transformation of cultural heritage: challenges and opportunities, policies and good practices (Eix 1) 

  • Antonella Fresa (Vicepresidenta de Photoconsortium – International Consortium for Photographic Heritage). 

12.45-13.30 h – Taula rodona Estratègia catalana del patrimoni digital (Eix 3)

  • Moderador: Jordi Vilamala (Vocal d’Estratègia patrimonial – Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya).
  • Jaume Sardà (Responsable d’Arxius 2030. Pla d’Arxius i Gestió Documental – Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya).
  • Rocío Campaña Mora (Comunicació i Recerca – BitLab).
  • Óscar González Aguilar (Responsable de documentació de béns mobles en el Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles – Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya).
  • Mercè Crosas (Responsable de Computational Social Sciences – Barcelona Supercomputing Center).

13.30-14 h – Debat

  • Moderadora: Pilar Campos (Vocal de Projecció internacional – Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya).

14-16 h – Dinar 

16-18 h – Taller i conclusions (Eix 1)

  • Olga Giralt (Consultora independent en gestió de la documentació i la informació).
  • Jordi Ferrer (Soci Director – Cyberlaw Consulting).

 

Durada: De 8:45 a 18h (presencial)

Preu: públic general 50€, socis de l’AAC 25 € i estudiants 15 € (Per inscriure’s com a estudiant, caldrà enviar per correu electrònic a la secretaria de l’AAC associacio@arxivers.com la matrícula universitària que acrediti la vinculació a un d’aquests àmbits formatius: arxivística, gestió de documents, governança de la informació i de les dades, o altres estudis afins.)

Data i lloc: 15 de maig. Sala d’actes de CaixaForum, Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8. Barcelona.

Dates d’inscripció: Fins el 10 de maig

Inscriu-te al curs!