Ja es consultable el Lligall 42 a la part privada del web i el número 41 a RACÓ

 

Ha transcorregut un any des de la publicació del darrer Lligall –el número 41– i ja torneu a tenir un nou exemplar de la publicació –el número 42– a punt per a la seva consulta a la part privada de la pàgina web de l’AAC-GD, a més de poder disposar del número anterior en accés obert al portal RACÓ. Per tant, això vol dir que l’engranatge que fa possible la publicació ha funcionat a la perfecció, des dels autors, fins als correctors i responsables de disseny i, també per suposat, als membres del Consell de Redacció que, com sempre, han fet una feina magnífica.

Per nosaltres el fet de rebre el Lligall –molt més encara quan no érem els responsables de la seva confecció–, representava un moment important en el nostre calendari personal i professional. Entrar en contacte amb la publicació suposava posar-nos al davant d’alguna nova temàtica relacionada amb la nostra professió –que tant ràpid ha evolucionat als darrers anys– o, com a mínim, la revista ens brindava la possibilitat d’ampliar coneixements sobre alguns dels aspectes que treballem diàriament, però que a través de la ploma d’altres col·legues, tant de casa nostra com de nivell internacional, podem ampliar. També ens agradaria, per tant, que aquest Lligall42 produeixi el mateix efecte en tots vosaltres i serveixi per obrir-vos a nous horitzons de coneixement.

Però, què podem trobar en aquest número? El Lligall42, a més de les habituals seccions, com per exemple Experiències, Treballs de Màster o l’Entrevista, en aquesta ocasió dedicada a Nacho Alamillo, presenta un dossier temàtic titulat Nous horitzons legals pels arxius del segle XXI,que posa derelleu la necessitat de desenvolupar un nou marc legal que vagi més enllà de la Llei 10/2001 i que s’adapti a l’entorn digital actual.

Per introduir el dossier central, David Fricker, president del Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA) ens ofereix una profunda reflexió sobre la importància d’adaptar la legislació estatal d’arxius i d’informació en un món canviant i tecnificat com l’actual. A continuació, L’Associació d’Arxivers de Noruega, de la mà d’Anja Vestvold i Vilde Ronge ens presenten un article de tot el procés participatiu del seu col·lectiu professional en la redacció i elaboració de la nova Llei d’arxiu i informació del país. El següent article del dossier, escrit per Ramón Aguilera, de l’Escuela Mejicana de Archivos, ens parla del cas de l’aprovació de la Llei General d’Arxius de Mèxic, la primera de la qual es dota el país, després de molts intents. Es tracta d’una normativa que està molt relacionada amb la transparència i l’accés a la informació, així com amb el retiment de comptes i el combat contra el frau i la corrupció.

Aquest és el menú que es proposem per al Lligall42, com podeu veure uns articles de gran actualitat i qualitat, que potser no tots podrem pair a la mateixa velocitat, però que probablement tots i totes podrem degustar i gaudir, a més de servir-nos per obrir-nos al coneixement de noves perspectives professionals.

Teresa Cardellach, Directora de Lligall i Gerard Mercadé, coordinador de Lligall.

Accedeix al Lligall42