L’AAC ha ofert el conjunt de datasets de #Cuéntalo a l’Arxiu Nacional de Catalunya

 

Des de l’Associació de Professionals de l’Arxivística i Gestió de documents ens hem posat en contacte amb l’Arxiu Nacional de Catalunya i amb la Direcció General de Patrimoni Cultural per oferir en donació el conjunt de datasets que conformen el fons del projecte #Cuéntalo. Creiem que aquest conjunt de dades constitueix un fons d’una gran rellevància social i cal que sigui preservat a llarg termini en una institució pública d’abast nacional.   

Ara que el divendres 1 de març s’estrenarà a la plataforma Netflix el documental “No Estás Sola: La Lucha contra La Manada” sobre el cas de La Manada, dirigit per Robert Bahar i Almudena Carracedo, cal recordar que aquest documental ha comptat amb l’anàlisi de les dades dels testimonis del projecte #Cuéntalo. Aquest projecte va començar amb la captura sistemàtica per part de l’AAC de les piulades publicades amb el hashtag #Cuéntalo durant 14 dies dels mesos d’abril i maig de 2018. Durant l’onada d’indignació i rebuig contra la sentència del cas de “la Manada”, la periodista Cristina Fallarás va crear l’etiqueta #Cuéntalo per convidar les dones a denunciar públicament agressions masclistes. Posteriorment, l’AAC per mitjà dels arxivers Aniol Maria i Vicenç Ruiz, i en col·laboració amb Karma Peiró i la mateixa Cristina Fallaràs i en Fernando Cuchetti del Barcelona Supercomputing Center (BSC), va processar i analitzar les dades elaborant una pàgina web, propietat de l’AAC, que inclou a més l’enllaç a una visualització feta pel BSC, que permet fer-se una idea de la magnitud i característiques del moviment generat.  

El conjunt de datasets del projecte #Cuéntalo conté 50.000 testimonis directes d’agressions sexuals, violacions, i abusos diversos patits per dones de tot el món. Es tracta d’un patrimoni documental digital amb unes característiques materials, de producció i tractament molt determinades, que constitueixen sens dubte una font de primer ordre per a l’estudi de la societat actual. La captura d’aquestes dades per part de l’AAC ens fa responsables dels datasets resultants i ens dota amb la capacitat per determinar les finalitats a les quals es destinaran les dades. És per aquest motiu que, després de la seva captura fem un pas més en la nostra voluntat de deixar consciència futura d’aquest relat social de vital rellevància per la defensa i les llibertats de les dones i, atenent a finalitats de recerca històrica i d’arxiu en interès públic, hem decidit cedir la responsabilitat del fons a un arxiu públic d’abast nacional, per assegurar així la seva preservació, accessibilitat i usabilitat a llarg termini.