17es Jornades I&R Tornen les Jornades Imatge i Recerca amb un format totalment presencial

9 novembre, 2022 - Joan Boadas. Director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI)

Aquest any, coincidint amb el 25è aniversari del CRDI, les Jornades tindran com a eix principal la reflexió al voltant de les tecnologies vinculades a la intel·ligència artificial.

15es Jornades Imatge i Recerca. 2018. Ajuntament de Girona. CRDI (Jordi S. Carrera)

El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona, recupera enguany les Jornades Imatge i Recerca “Antoni Varés” després del parèntesi ocasionat per la pandèmia, amb un format totalment presencial. Es tracta de la 17a edició de l’esdeveniment, que tindrà lloc a la ciutat de Girona entre el 16 i el 19 de novembre del 2022.

Aquest any, coincidint amb el 25è aniversari del CRDI, les Jornades tindran com a eix principal la reflexió al voltant de les tecnologies vinculades a la intel·ligència artificial. Com ja és habitual, durant els dos dies centrals de l’esdeveniment, dies 17 i 18, es duran a terme les ponències i comunicacions relacionades amb la temàtica al Palau de Congressos de Girona, mentre que el primer i el darrer dia, els dies 16 i 19, la Jornada es dedicarà als tallers i es farà a les dependències del CRDI.

Quant a la programació, destaca la presència del professor de la Universitat de la Ciutat de Dublín Yalemisew Abgaz, que presentarà la ponència “La vostra col·lecció de patrimoni cultural està preparada per la IA? Una metodologia per a l’enriquiment semàntic d’imatges i fotografies culturals”. També serà rellevant la intervenció de Vera Chiquet i Peter Fornaro, de la Universitat de Basilea, que parlaran d’“Interoperabilitat en fotografia computacional”, així com la de Gustavo Lozano, de la Universidad Nacional Autónoma de México, que tractarà la “Identificació de processos fotogràfics mitjançant tècniques d’aprenentatge de màquina”. Per la seva banda, els experts Josep i Ariadna Matas faran una aproximació a la legislació europea en matèria d’imatge i drets de propietat intel·lectual.

14es Jornades Imatge i Recerca. 2016. Ajuntament de Girona. CRDI (Jordi S. Carrera).

Entre el conjunt de ponències ressalten també la intervenció de Brecht Declercq, que donarà a conèixer l’activitat del Flemish Institute for Archiving en la digitalització audiovisual; la de Damián González, sobre els arxius fotogràfics del Comitè Internacional de la Creu Roja (ICRC); la de Gabriel Betancor, que presentarà l’Archivo de Fotografía Histórica de Canarias (FEDAC), o la de Daniel Pitarch, sobre l’experiència en la utilització d’eines d’intel·ligència artificial en els fons del CRDI.

La programació de les Jornades es completarà amb una taula rodona i el memorial Ángel Fuentes. Quant a la taula rodona, es pretén incentivar el debat entorn de la incidència que tenen els drets d’imatge en l’ús públic de les fotografies d’arxiu. Aquesta taula estarà constituïda pels especialistes Marta López, Josep Matas i Damián González que aportaran diferents punts de vista sobre el tema. Quant a l’espai del Memorial Ángel Fuentes, un espai dedicat sempre a temes de conservació, en aquesta ocasió intervindran Josep Pérez i Marc Hernández. El primer per explicar-nos els treballs de restauració de la col·lecció de daguerreotips del CRDI i el segon per parlar-nos de la digitalització 3D de la mateixa col·lecció. 

Per últim, si ens guiem per l’ordre cronològic dels esdeveniments, la sessió de comunicacions i tribuna d’experiències. Aquesta és una sessió principal de les Jornades, ja que a partir de presentacions en format més breu s’expliquen diferents experiències i es reflexiona sobre diferents aspectes relacionats amb els arxius fotogràfics i audiovisuals. Aquestes aportacions permeten conèixer l’estat de la qüestió sobre la vitalitat del sector. És un espai que permet presentar projectes innovadors, que permet visualitzar cap a on apunta la professió i, sobretot, genera una literatura grisa que constitueix la base indispensable per a la generació de coneixement en aquest àmbit dels arxius.

Pel que fa a la formació, cal destacar la importància del taller dedicat a les accions d’emergència davant les situacions que es poden preveure i que són provocades pel canvi climàtic. El conservador de Fotografia de la UNAM i especialista en el tema, Gustavo González, tractarà dels fenòmens que posaran en risc les fotografies, com són els desbordaments de rius, l’alteració dels cicles de pluges, l’increment dels incendis relacionats amb les altes temperatures, etc. i proposarà un seguit d’actuacions de conservació per donar resposta a aquests fenòmens. Es tracta d’un taller que pretén conscienciar i sobretot aportar coneixement per tal d’adaptar les mesures de protecció del patrimoni en imatge a les circumstàncies actuals. 

Taller de conservació, 14es Jornades Imatge i Recerca. 2016 Ajuntament de Girona. CRDI (Jordi S. Carrera)

L’altre taller està dedicat a la catalogació de la imatge fotogràfica i audiovisual i serà impartit pels tècnics del CRDI, autors de la Guia per a la descripció de documents fotogràfics i audiovisuals, publicada aquest mateix any i que ha d’esdevenir un instrument de referència en aquesta matèria. L’objectiu de la publicació és el de fixar unes normes i procediments metodològics per a la descripció d’aquests tipus de documents. Es tracta bàsicament d’un text normatiu que ha d’omplir un buit existent en la descripció de la imatge, tant en l’àmbit nacional com internacional i que es pot considerar un pas definitiu en la normalització del sector. La formació doncs se centrarà  en el contingut d’aquesta guia que es treballarà de manera pràctica tenint en compte la riquesa i la varietat dels fons i col·leccions de fotografia i audiovisuals dels arxius d’aquest país. Amb aquesta formació, el CRDI comparteix l’experiència i el coneixement generat en l’àmbit de les seves funcions per tal de contribuir a l’harmonització i homogeneïtzació de la pràctica arxivística. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *