Aquest Nadal, un record és un regal

13 desembre, 2018 - Pilar Campos (Tècnica a la Oficina d’Administració Electrònica i Gestió Documental de la Universitat de Barcelona)

Aprofitem el Nadal per arribar a nous usuaris: l’arxiu ofereix un regal únic, personalitzat i de proximitat. Humanitzar l’arxiu, reivindicant el valor emotiu de la documentació.

  1. Record: (Anglès) A thing constituting a piece of evidence about the past, especially an account kept in writing or some other permanent form.”Oxford Dictionary.”
  2. Record(Català)
    1. El fet de recordar una cosa passada
    2. Objecte que hom guarda per recordar algú o alguna cosa”. Diccionari.cat

 

Un lema habitual dels congressos i jornades professionals és “hem de sortir de l’arxiu”, però trobem poques estratègiques per “hem de deixar que entrin”.  La ciutadania veu els arxius històrics com dipòsits tancats i assimilats únicament a recerques acadèmiques o genealògiques. Trencar aquesta idea a través d’exposicions, publicitat o xarxes socials demana temps i recursos econòmics que habitualment no es disposen. Cal buscar, per tant, solucions creatives.

L’any passat l’arxiu de la Universitat de Barcelonava engegar la campanya “Aquest Nadal regala un record”, aprofitant les dates nadalenques per difondre el seu patrimoni documental sovint desconegut. La iniciativa proposa als familiars i amics d’antics alumnes regalar la reproducció del seu l’expedient acadèmic. Els expedients acadèmics antics són variats, segons els estudis, la normativa acadèmica del moment, els anys i l’escola o facultat que els gestionava… poden contenir la fotografia dels estudiants, la fitxa amb les assignatures que va cursar i les notes (descobrint els néts que potser els avis no estudiaven tant com deien), cartes de motivació (per què la tieta es va fer infermera?), cartes de recomanació, certificats mèdics i de bona conducta, exàmens, pagaments… és informació essencialment administrativa però que apel·la al valor emotiu de qui els consulta.

El funcionament és senzill, de fet la consulta i reproducció de documents és un servei que ja s’ofereix durant tot l’any. Les dates i el regal són una bona excusa per arribar a un públic més ampli i proposar un ús diferent a aquestes còpies: recordar a les persones que ja no hi són a través dels documents, o bé descobrir amb elles la seva etapa universitària. És important fer la distinció de si l’estudiant sobre qui es demana la informació és viu, ja que en aquest cas l’expedient està afectat per la protecció de dades. Per aquestes sol·licituds, només es fa la reproducció prèvia autorització o, si es vol mantenir el secret, s’ofereix una targeta regal on es proposa a l’interessat que passi per l’arxiu on li espera una “sorpresa”.

La campanya va tenir molt bona acollida, tant pels nous usuaris que van demanar la documentació, com per aquells que no van poder per no tenir familiars o amics que fossin antics alumnes. L’impacte va ser doble: es va arribar a nous usuaris amb perfils molt diferents als habituals i, alhora, l’arxiu va guanyar difusió dins i fora de la comunitat universitària.

Aquest any torna a repetir la experiència amb la campanya “Aquest Nadal un record és un regal”, esperant tornar a oferir documents còmplices de moments especials.

Imatge de la campanya

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *