Calendari editorial per a les xarxes socials dels arxius

20 desembre, 2019 - Pilar Campos (Arxivera de l'Institut Municipal d'Hisenda de Barcelona i Vocal de Comunicacions)

Les xarxes socials no són gratuïtes per un arxiu malgrat que sí ho sigui donar-se d’alta, mantenir el ritme de publicació requereix una inversió de temps i idees. L’AAC-GD ofereix una eina per facilitar la feina suggerint dates i temes per publicar

Les xarxes socials ja no són un fenomen nou, han esdevingut un sistema de comunicació habitual i estès a gran part de la població. La pregunta ja no és si s’hi ha d’estar sinó a quina i com omplir-la de contingut. Grans institucions tenen un suport de community managers i especialistes però no és la situació habitual entre els arxius.

Fent una cerca per ‘arxiu’, es detecten bastants comptes institucionals a diverses xarxes socials (facebook i twitter especialment, però també a instagram o youtube) no obstant, exceptuant casos concrets, tenen baixa actualització i menys impacte del que podrien tot i tenir fons molt visuals i atractius.

Caldria una anàlisi crítica de les estratègies comunicatives a les xarxes socials dels arxius i reflexionar sobre els següents punts:

  • Objectiu: les xarxes socials són un mitjà, no una finalitat en sí mateixes, i només coneixent què es vol aconseguir es podran definir indicadors i valorar el retorn. 
  • Audiència: el receptor marca el to i contingut dels missatges tant com l’emissor, sense oblidar la imatge institucional que es vol projectar. En aquest sentit, recordar-nos que seran pocs els comptes que es dirigeixin únicament a arxivers i arxiveres.
  • Periodicitat i creativitat: les xarxes requereixen d’una publicació constant en la mesura que es pugui assumir, adaptant-se al canal i intentant impactar ja que les publicacions apareixen a l’usuari barrejades amb altres de coneguts, amics i temes d’interès i cal cridar l’atenció per a que no passin desapercebudes.

Davant aquesta situació des de la vocalia de comunicació de l’AAC-GD s’ofereix aquest any una guia editorial de xarxes socials (centrada sobretot a twitter) amb la creació d’un calendari de dies internacionals i efemèrides que ajudi als encarregats de les xarxes socials a fer difusió dels seus arxius i fons.  S’ofereix durant el 2020 en una primera versió, sobre la que es faran actualitzacions periòdiques si es detecten més dates d’interès. 

L’ús no ha de ser en cap cas exhaustiu, els comptes dels arxius no són un llistat d’aniversaris i dates perquè resultaria de poc interès i repetitiu però pot servir per trobar algunes excuses per ensenyar documents aprofitant moments de més impacte. A més, es proposa que entre els comptes dels arxius es facin difusió mútua aprofitant dates o campanyes per publicar sobre un tema, per exemple una dia mostrar plànols de mercats, la fotografia més antiga/més nova o la campanya de Nadal 2020 #FemNadalFemArxiu en forma de calendari d’advent. Utilitzar la mateixa etiqueta de manera que s’agrupin les publicacions, generar conversa i respostes acostuma a funcionar guanyant tots arribar a un públic més gran que el limitat al municipi o àrea d’actuació.

Crear aquestes sinèrgies entre arxius acosta als ciutadans a la visió de Sistema d’Arxius de Catalunya i mostrar que existeix informació relacionada als seus temes d’interès a diferents tipus d’institucions per completar la seva recerca. 

Instruccions:

A les efemèrides o dates seleccionades s’informa el hashtag recomanat, si es coneix, i suggeriments d’idees per publicar. El calendari s’anirà completant al llarg de l’any a partir d’altres calendaris, iniciatives i suggeriments.

Consultar via web el calendari:

https://calendar.google.com/calendar/embed?src=dig2v3dq0o2vp2li55in0tj6i8%40group.calendar.google.com&ctz=Europe%2FMadrid

Per subscriure’s i integrar-ho al calendari propi:

https://calendar.google.com/calendar?cid=ZGlnMnYzZHEwbzJ2cDJsaTU1aW4wdGo2aThAZ3JvdXAuY2FsZW5kYXIuZ29vZ2xlLmNvb

2 respostes a “Calendari editorial per a les xarxes socials dels arxius”

  1. Ma Antònia Vilanova ha dit:

    Molt útil i interessant la iniciativa. Gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *