Col·laboració internacional. El paper de l’Associació a la Secció d’Associacions Professionals del Consell Internacional d’Arxius. Canvis i futur dins del Consell Internacional d’Arxius

17 desembre, 2020 - Marta Munuera Bermejo, representant de l'Associació d'Arxivers-Gestors de documents al Comitè Executiu del SPA

Reunió del Comitè SPA (Xile 2019)

La transformació digital, la preservació i sostenibilitat digital o garantir l’accés són només alguns dels reptes actuals de la professió, uns reptes que són globals i amb els que ens trobem tots i totes les professionals arreu del planeta. És per això que són importants organitzacions internacionals com el Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA) que defensin i facin evidents la funció que tenen els arxius a la nostra societat. Però com totes les organitzacions actuals, el CIA també es troba en un moment de canvi i transició per millorar la seva eficàcia i poder afrontar amb força els reptes actuals. És per això que es va iniciar un projecte de revisió i auditoria del funcionament de l’organització que ara comença a prendre forma i que donarà com a resultat reformes de l’estructura, constitució i funcionament del CIA i que han estat presentats a l’Assemblea General virtual que es va realitzar el passat mes de novembre i públicament als membres en un webinar també al mes de novembre i que us volem explicar.

Aquest procés de canvi pretén que els membres del CIA siguin el centre i per això es va realitzar una enquesta i un estudi que va evidenciar les necessitades de simplificar i clarificar l’estructura i funcionament del CIA, ser més transparents en les decisions que prenen els diferents òrgans de l’estructura del Consell, millorar i fer més sostenible el sistema de finançament, millorar la comunicació i ser més inclusius i representatius. Aquesta és la base del nou pla estratègic estructurat en els següents eixos:

  • Reforçar la xarxa i la col·laboració entre els seus membres millorant les plataformes i les eines de cooperació i col·laboració, assegurant la col·laboració i les relacions entre les diferents seccions i grups de treballs dins de l’ICA i millorar els processos administratius.
  • Ser més transparents, inclusius, eficients i retre comptes de l’activitat evitant la poca representativitat geogràfica o professional, millorant la comunicació sobre les accions i decisions preses o desenvolupant un model de finançament més robust.
  • Convertir-se en una organització més rellevant i empoderada que defensi millor la professió i als seus membres establint relacions amb altres professions afins, trobant altres aliats fora dels tradicionals aliats i sobretot reforçar la defensa de la professió i dels reptes i necessitats amb més presència.

Per a desenvolupar aquests eixos s’aniran fent canvis d’organització i a la constitució del CIA en els pròxims mesos i s’aprovaran en les següents assemblees generals.

I com afecta a l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya? El CIA divideix els seus membres de la següent manera: categoria A (Arxius Nacionals), B (Associacions professionals), C (institucions) i D (membres individuals). La representació dels membres de categoria B es formalitza a l’estructura organitzativa en una secció: la Secció d’Associacions Professionals (SPA). Aquesta secció agrupa al voltant de 80 associacions que representen a la professió d’arreu del món i de diferents àrees professionals. Aquestes associacions representen a milers de professionals que treballen en diferents tipus d’entitats i portant a terme diferents rols. Els objectius de SPA són promoure la col·laboració entre associacions professionals, compartir i difondre informació sobre les activitats de les associacions professionals, encoratjar a la creació de noves associacions professionals, promoure i mantenir el Codi ètic del CIA i portar a terme projectes de defensa i promoció de la professió. L’Associació d’Arxivers-Gestors de documents de Catalunya forma part de CIA com a membre categoria B des de l’any 1988 i des de 1992 ha format part del Comitè Executiu del SPA.
Dins d’aquest procés de reflexió i revisió del funcionament del CIA, el Comitè Executiu del SPA també va plantejar-se el seu paper dintre de l’organització, com ja us vàrem explicar a la crònica de 8 de juny de 2019 de la reunió del Comitè Executiu de la SPA a Xile. A la reunió celebrada el novembre de 2019 a Adelaida es va proposar, emmarcada a la proposta de revisió constitucional del CIA, la creació del Fòrum d’Associacions Professionals (FPA) en substitució del SPA. Es va considerar que no era lògic que les associacions professionals fossin només una secció sinó que haurien de tenir la mateixa entitat que els membres de categoria A (arxius nacionals) que estan constituïts en una entitat superior anomenada Fòrum i amb més representativitat i poder de decisió dintre dels òrgans centrals del CIA. Aquest canvi s’ha aprovat provisionalment a l’Assemblea General del CIA realitzada el 16 de novembre perquè en tractar-se d’un canvi a la constitució s’haurà de ratificar en Assemblea General que es farà durant el 2021.
El maig de 2020 tots els membres de categoria B van ser informats dels canvis que s’anaven a realitzar i la necessitat de triar un nou Comitè Executiu per als pròxims quatre anys i a l’agost es va enviar una carta perquè les associacions proposessin la seva nominació a formar part del nou Comitè Executiu amb límit 15 de setembre. Finalment es van rebre 15 peticions de les quals es van descartar dues per qüestions d’assegurar la diversitat geogràfica pel que es van presentar a aprovació les següents nominacions:

  • Australia – Cassie Findlay
  • Canada – Cédric Champagne
  • Catalunya – Marta Munuera Bermejo
  • Xina – Wang Hongmin
  • França – Pierre- Frédéric Brau
  • Israel – Lavi Shay
  • Kenya – Boniface Odhiambo
  • Holanda – Bert De Vries
  • Polonia– Nowosad Wieslaw
  • Senegal – Adama Aly Pam
  • Estats Units– Becky Haglund Tousey
  • Uruguai – Stella Infante Rosso

Al 16 de novembre a l’Assemblea General virtual del CIA es va aprovar provisionalment el nou Comitè Executiu provisional del nou FPA a l’espera de poder realitzar el canvi constitucional al Congrés d’Abu Dabhi de 2021. El nou Comitè Executiu Provisional proposa una continuïtat de les associacions de Canada, Catalunya, França, Holanda, Estats Units, Polònia, Senegal, Israel i Xina i incorpora Austràlia, Kenya i Uruguai en substitució de Xile, Alemanya i Noruega. La presidenta durant els 2 pròxims anys serà Becky Haglund, representant dels Estats Units i vicepresidenta fins ara del SPA, i es triarà una nova presidenta el 2022 essent el càrrec de forma excepcional de dos anys per donar continuïtat per a la transició entre SPA-FPA. El nou Comitè Executiu provisional va començar a treballar el passat mes de desembre amb una primera reunió online.

L’Associació d’Arxivers-Gestors de documents de Catalunya continuarem apostant per a la presència internacional de l’arxivística catalana com a mitjà per a poder afrontar en xarxa alguns dels reptes actuals de la professió.

Reunió online del nou Comitè provisional (desembre 2020)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *