Crònica del VIè Congrés d’Innovació Pública

31 octubre, 2019 - Pedro Otiña Hermoso, Arxiu Municipal de Cambrils

Entre el 16 i 18 d’octubre va tenir lloc el VIè Congrés d’Innovació Pública, organitzat per la xarxa social Novagob a la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla.

VIè Congrés d’Innovació Pública. Foto: Pedro Otiña

Entre el 16 i 18 d’octubre va tenir lloc el VIè Congrés d’Innovació Pública, organitzat per la xarxa social Novagob a la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla. El congrés ha servit per retrobar, compartir i aportar idees i experiències entre gairebé 1200 professionals inscrits relacionats amb el sector públic i les seves institucions i empreses. L’objectiu final del congrés era analitzar i debatre els principals reptes als quals ha de fer front l’administració pública per innovar, millorar les prestacions i polítiques del sector públic en relació amb la ciutadania.

El congrés estava estructurat al voltant de cinc àrees temàtiques: administració 4.0 – govern completament digital -, administració oberta – noves formes de comunicació i relació amb la ciutadania, administració compromesa – oferir resposta efectiva a les principals preocupacions de la ciutadania- i, administració humana – capacitat per afrontar el canvi de les persones. Tot plegat va comptar amb la participació d’un centenar de ponents que en sessions estructurades de manera paral·lela presentaren mitjançant col·loquis, conferències, taules rodones i tallers les seves propostes i reflexions. 

El dia 16 a la tarda va tenir lloc la sessió Los archivos están y se les espera en la administración innovadora, organitzada per l’Associació d’arxivers d’Andalusia. En aquest marc, Noemí Belmonte, Isabel Medrano, Lluís-Esteve Casellas i Ignacio Alamillo presentaren diverses ponències reflexionant i aportant experiències en relació amb els expedients, els documents i les dades: com aprendre a gestionar-les, la importància de l’automatització dels processos, la qualitat de les dades en el moment de les seves captures, la signatura digital i la seva conservació, normes tècniques i polítiques de seguretat.

VIè Congrés d’Innovació Pública 2019. Foto: Pedro Otiña

Les sessions paral·leles giraren al voltant de la importància de l’aprenentatge en les administracions públiques per assolir la transformació, metodologies dels laboratoris de govern per la innovació pública i la contractació pública. 

El mateix dia 16 d’octubre a la nit, al palau dels Marqueses de Algaba de Sevilla es van lliurar els premis Novagob Excel·lència 2019, amb els que la xarxa vol visualitzar i reconèixer iniciatives innovadores en la transformació de l’administració pública. Entre els premiats hi havia dins de l’eix de valors i ètica pública el model d’avaluació i transparència de Canàries i com a millor iniciativa de govern obert el projecte LABORA del servei valencià de treball i formació de la Generalitat Valenciana. 

L’endemà 17 d’octubre tingué lloc la sessió Cápsula del tiempo, l’objectiu de la qual era presentar una sèrie d’hipòtesis de com hauria d’avançar l’administració pública l’any 2024 i més enllà. En una sessió força dinàmica i interactiva amb el públic assistent es presentaren diverses ponències en relació amb el futur dels documents, el marc legislatiu actual i possibles aportacions, la tecnologia necessària per a l’evolució de l’administració i l’assignatura pendent: la incorporació massiva del capital humà en la implicació en la transformació de l’administració.

Posteriorment es va parlar de la transformació digital de les administracions públiques i el seu impacte sobre la ciutadania. En aquest marc es va debatre sobre els drets dels ciutadans i el seu reflex en el marc normatiu, l’eficiència i la transparència entre altres aspectes.

La sessió de la tarda s’inicià amb un bloc destinat a debatre sobre els aspectes jurídics de la digitalització i, especialment, aquells aspectes relacionats amb la privacitat i la protecció de dades. Tot seguit va tancar la tarda amb una sessió monogràfica dedicada les dones dins del sector públic.

Les sessions paral·leles giraren al voltant de la intel·ligència artificial, big data i diferents tallers relacionats amb l’administració i les persones. Aquest últim aspecte, les persones, el capital humà, va ser un dels aspectes constantment destacat en les diferents sessions, debatent al voltant de les possibles millores del personal que treballa en l’administració pública. També hi va haver una sessió monogràfica centrada en les dones i l’administració pública.

El dia 18 les sessions giraren al voltant de l’avaluació i el rendiment de comptes per assolir un bon govern. Les diferents comunicacions presentaren d’una manera resumida i àgil diferents experiències vinculades a la Diputació Foral de Gipúzkoa o la ciutat colombiana de Bogotà entre d’altres. Totes les comunicacions posaren de manifest la necessitat que tenen les administracions públiques d’avaluar els seus procediments com a condició per tal d’oferir propostes de millora i transparència a la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *