El Copernicus MOOC, un curs sobre dades obertes espacials

27 febrer, 2020 - Aniol Maria Vallès, membre del Grup de Treball en Transparència i Dades Obertes de l'Associació d'Arxivers - Gestors de documents de Catalunya (AAC-GD)

En els últims anys amb l’auge de les xarxes socials, la divulgació científica ha vist créixer també la seva difusió i l’Agencia Espacial Europea (ESA) n’és un bon exemple.

En els últims anys amb l’auge de les xarxes socials, la divulgació científica ha vist créixer també la seva difusió i l’Agència Espacial Europea (ESA) n’és un bon exemple. Tant des dels seus perfils principals com també del seu Centre de Dades Científiques aquesta difusió els ha portat a convidar el sector més de divulgació mediàtica a treballar amb les seves dades obertes. I llavors arribem a l’excusa d’aquest article.

Dins d’aquesta estratègia de difusió, l’ESA anuncià per aquest any 2020, un curs MOOC de treball i visualització de dades geolocalitzades i tota mena dades obertes més que es poden trobar a Copernicus, el satèl·lit espacial de l’ESA. Un curs que començarà el 9 de març i finalitzarà a finals del mes de maig, i que exigirà dedicar-li dues hores setmanals a cada unitat que s’anirà activant a la web.

El que fa especial les dades obertes d’una agència espacial és no només el seu possible contingut inèdit sinó també els nous formats que van més enllà dels que s’acostumen a veure en preservació als arxius. La NASA per exemple té el format FITS per imatges, el qual està destinat a l’emmagatzematge, transmissió i processament de les dades que van més enllà del que es veu a la fotografia. Un format que no només conté l’aparença visual sinó també moltes metadades com per exemple la calibració i altra informació astronòmica de quan es va prendre la fotografia. Aquest format també ha estat adoptat per l’ESA a les seves últimes missions i per tant seria molt interessant que l’aprenguem i en coneguem l’ús.

El curs MOOC de Copernicus se centrarà però en dades obertes sobre l’emergència climàtica i els canvis que s’estan produint a l’ecosistema, visualitzant-ho amb les imatges d’aquest satèl·lit. Una oportunitat única de poder experimentar a un alt nivell amb dades obertes que acabaran en arxius i que haurem de saber com tractar i quin ús se n’ha pogut fer. Està disponible ja l’índex del temari que principalment es basa en tres grans blocs: entendre les dades de Copernicus i accedir als seus serveis, aprendre sobre casos ja realitzats i com s’han combinat per crear nous projectes, i sobre l’ús mateix de les dades.

No serà un curs MOOC fàcil, sobretot perquè és una temàtica molt específica i amb gran complexitat. Però l’oportunitat és única i gratuïta per intentar-ho i aprendre d’un àmbit de gran exigència i valor de la informació. Si ho voleu intentar teniu el formulari de registre a la seva web.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *