Entre tots, #Arxivemlacovid19 i siguem responsables!

27 maig, 2020 - Núria Cañellas, Arxivera i gestora documental (Cap del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre de la UVic-UCC)

Cadascú de nosaltres tenim una responsabilitat social, i l’equip de l’arxiu de la UVic-UCC som proactius ajudant a preservar el present que vivim, tenint cura de la documentació que generem, perquè demà sigui una font fiable del present viscut.

Banner de la campanya #Arxivemlacovid19 de la UVic-UCC. Font: UMedia (UVic-UCC)

La tasca que duem a terme els arxivers i arxiveres sovint és desconeguda i acostuma a caure en el tòpic social d’aquells espais on s’hi guarden documents que ja no interessen massa a ningú i on hi treballen alguns friquis que es cuiden de la documentació que hi ha a dins dels dipòsits d’arxiu. Des del col·lectiu i també molts dels professionals a nivell individual, persistim en explicar a tothom qui vulgui escoltar-nos de la tasca que duem a terme els arxivers i arxiveres, de com n’és d’important gestionar bé la documentació que generem perquè ens permet prendre decisions més àgilment i al mateix temps deixar constància de com s’han dut a terme aquestes gestions ja sigui en empreses, escoles, administracions, associacions, sindicats, entitats sense ànim de lucre, etc. La figura del gestor documental o de l’arxiver creiem que s’ha de posar més en valor i l’Associació d’Arxivers de Catalunya així ho vetlla i defensa amb resiliència.

Com a qualsevol professió, m’agrada pensar que la feina que faig és útil. Així doncs, cal estar emetent al context en què es viu per donar-li a la nostra professió l’enfoc que correspongui, i val a dir que com la vida mateixa, tot canvia i tot es transforma cada segon. Però és important tenir present que el que plantem avui, ho recollirem més endavant. Sembrar llavors per recollir-ne el fruit després és vital, ho sap bé la pagesia que aquestes setmanes seguen els seus camps de blat. Un blat que servirà per alimentar-nos a cadascun de nosaltres. Una gran responsabilitat social la que té la pagesia, la que tenim cadascú de nosaltres i la que tenim els qui treballem en arxius. 

I amb aquest article us compartim l’experiència del nostre arxiu, i de la nostra Universitat, amb l’adhesió a la campanya #Arxivemlacovid19 promoguda per l’AAC. Hi estem adherits des del 8 d’abril i el mateix Consell de Govern de la UVic-UCC va ratificar-ne l’acord d’adhesió el 6 de maig. Una campanya en què ens hi vam adherir d’una forma ben inusual per a nosaltres ja que va ser des del confinament. Una campanya que hem difós i treballat des de casa, lluny dels usuaris presencials habituals, però en tot moment ben connectats per múltiples canals: correu electrònic, trucades telefòniques, missatges via whatsapp i l’ajuda dels companys de l’Àrea de Comunicació Corporativa i Relacions Institucionals i l’Àrea de Màrqueting tant de la UVic-UCC com d’altres mitjans de comunicació (El País, “La història de la pandèmia, en primera persona”) que ens han permès explicar en què consistia aquesta campanya que encara tenim ben activa. 

Il·lustració 1. Collage d’imatges cedides en el marc de la campanya #Arxivemlacovid19. Font: elaboració pròpia (UVic-UCC). Imatges: A dalt (d’esquerre a dreta), 1.R2574-33 (M.Geli); 2.R2573-34 (O.Peiris, alumne FEC UVic-UCC); 3.R2574-67 (F. Cañellas); 4.R2575-24 (Fet Nostre); 5.R2575-22 (Perruqueria Fabré). A baix: 6. R2572-47 (X. Ferrés, metge de família al CAP de Sta. Eugènia de Berga); 7. R2572-32 (X.Palomar, professor FCSB UVIC-UCC); 8. R2573-45 (Ona, alumna Escorial de Vic); 9. R2572-33 (G. López).

El primer pas un cop donat el tret de sortida oficial per l’AAC, va ser decidir acotar bé el material que volíem rebre seguint les indicacions que l’AAC ens va donar a través d’una ben dissenyada infografia. I tenint en compte que en aquell moment no hi havia més arxius propers adherits, vam determinar acotar la recollida de material que ens fes arribar la ciutadania de Vic i comarca en línia.  D’aquesta manera, determinàvem que anirien bé imatges, dibuixos, escrits i vídeos breus i amb l’ajuda de l’Àrea de Màrqueting vam enllestir un formulari que ens serveix per canalitzar tots aquests enviaments. Finalment i no menys important, els companys d’UMedia ens van dissenyar un preciós i potent banner vermell per visibilitzar gràficament aquesta campanya. Així doncs, ja ho teníem tot llest per posar-ho en marxa. 

Aquesta campanya, encara ben viva, ens està permetent:

  • Recollir materials de com es viu aquesta terrible pandèmia a la comarca d’Osona, amb l’objectiu que es puguin preservar i serveixin per testimoniar com s’està vivint (ara i avui). En un futur aquests són materials ben descrits i preservats en arxius que serviran per documentar com es va viure aquest moment.
  • Donar a conèixer la tasca que duem a terme arxivers i arxiveres .
  • Fer visible l’arxiu de la universitat tant a la comunitat universitària com també a la ciutadania de Vic i comarca.
  • Crear sinergies amb tots els agents de Vic i comarca (socials, culturals, sanitaris, empreses, associacions, ciutadans…). Tal i com expressa la Núria Pou, que treballa en aquesta campanya com a arxivera, “hem fomentat la participació de la gent del territori, de la ciutadania per recollir el seu testimoni, les emocions i les sensacions a través de les imatges de com estan vivint la pandèmia i el confinament”.

És molt gratificant veure com aquesta diversitat de col·lectius van construint poc a poc aquesta memòria plural de com vivim aquesta pandèmia. Les darreres setmanes s’han anat afegint més arxius de la comarca (aquí es pot consultar el mapa interactiu d’arxius adherits) i això encara augmentarà la recollida de més materials que serviran per a la mateixa fi que tenim tots els arxivers i arxiveres.

Abans d’engegar la promoció de la campanya, i partint de la nostra realitat a nivell de mans i eines tecnològiques, vam donar d’alta a la pàgina web de l’arxiu fotogràfic de la UVic-UCC 4 reportatges classificats segons els col·lectius a qui prevèiem dirigir-nos inicialment (àmbit sanitari, educatiu, empresarial i ciutadania). D’aquesta manera, les imatges es van descrivint a mesura que ens arriben i d’una forma àgil un usuari ja pot navegar per la web de l’arxiu fotogràfic de la UVic-UCC a través d’aquesta classificació o bé fent cerques amb paraules clau com #Arxivemlacovid19 o #ReptesolidariUVic podem veure:

  • Les múltiples activitats que els nens fan a casa (ens han arribat desenes de dibuixos enviats pels mateixos pares o a través de l’escola de com viuen la pandèmia els infants: arcs de Sant Martí (R2574-43), coronavirus enviats a un altre planeta perquè hi quedin confinats (R2573-01), els pares a casa i patint la infecció i l’aïllament d’un d’ells (R2574-05), cuinant (R2574-08), …
  • Les vivències de la gent gran, un col·lectiu en risc que ha estat moltes hores a casa (retrats de com creixen a la primavera els muguets de la terrassa de casa (R2574-70), els aplaudiments solidaris del veïnat o d’altres col·lectius professionals envers el personal sanitari (R2574-03), …
  • El dia a dia a casa durant l’etapa del confinament de diferents col·lectius: ballant (R2574-59), tocant un instrument (R2574-55), teletreballant, impartint classes per videoconferència (R2573-54), …
  • Els professionals sanitaris patint, agraint i reivindicant. Diferents vivències com l’arribada dels primers EPI (R2572-01), participant en les tasques de suport a l’hospital de campanya del pavelló de Vic (R2572-02), agraint els detalls de la Mona o la rosa de St. Jordi (R2572-28), celebrant el tancament de la primera UCI, la número 3, després de les setmanes més dures de la pandèmia (R2572-12), donant assistència a la gent gran de les residències com la de Vilademany de Taradell (R2572-49) o fent 2 minuts de silenci en record dels companys i companyes sanitaris que han mort fent front la covid-19 (R2572-47), …
  • Els carrers de Vic i comarca sense cotxes (R2574-11), la desinfecció dels carrers com els del poble de Taradell (2574-68), l’autobús Sagalés que fa el trajecte diari Vic-Barcelona portant als pocs treballadors que presten serveis essencials (R2574-25), una Plaça Major de Vic estranyament buida els dies de mercat setmanal (R2574-51) o un Diumenge de Rams sense les tradicionals parades palmes ni palmons (R2574-14) ni les activitats festives de Sant Jordi (R2574-50).
  • La solidaritat d’empreses, com la Granja familiar Comas, que han realitzat accions solidàries fent donacions a hospitals com l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic (R2575-01) i centres de salut, o la iniciativa conjunta de Casa Tarradellas, l’Ajuntament de Gurb i una petita empresa de Perafita confeccionant amb l’ajuda d’alguns treballadors municipals i de voluntaris centenars de bates sanitàries d’un sol ús per distribuir al Consorci Hospitalari de Vic, residències i centres d’atenció primària de la comarca (imatge R2575-18).
  • Els autònoms i comerciants patint el tancament dels seus negocis, adquirint materials específics per desinfectar els seus productes (R2575-24), protegint-se per reobrir els negocis amb les mesures de seguretat i prevenció recomanades per Sanitat, com la d’una perruquera de Sant Miquel de Balenyà (R2575-22) o reiniciant la reobertura en aquesta fase 1 iniciada a la regió sanitària de la Catalunya Central el passat 18 de maig, com aquest bar/restaurant proper al Campus universitari de la capital d’Osona (R2575-25).
  • Les vivències de la mateixa comunitat universitària. Per una banda, el professorat de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Facultat Medicina, com la professora Montse Faro (R2572-08) o en Xavier Palomar (R2572-32) que han dut a terme voluntariat ajudant als seus companys de l’àmbit sanitari (infermers i infermeres, metges i metgesses). També els estudiants, com l’Oriol, que cursa 4t de màrqueting a la Facultat d’Empresa i Comunicació amb iniciatives com la confecció  de mascaretes amb impressores 3D (R2573-34). O la iniciativa com la del Repte Solidari de la UVic (R2578-06) que va recaptar fons pel projecte #JoemCorono liderat pel Dr.Oriol Mitjà i el Dr. Bonaventura Clotet, i en què hi va participar bona part de la comunitat universitària.
Indicadors de la participació per col·lectius. Dades: 6/05/2020. Font: elaboració pròpia (UVic-UCC).

Amb aquesta campanya, el col·lectiu seguim treballant per visibilitzar la nostra feina i estem contents del retorn que ens en fan les persones que al llarg d’aquest mes i mig han participat cedint imatges i vídeos de com viuen la pandèmia. En Guillem de la Granja Familiar Comas ens trasllada que els sembla “una bona iniciativa per poder recopilar documentació d’aquesta pandèmia, des de diferents punts de vista i situacions amb contextos desiguals”. I la Marta M., copropietària de l’òptica Visual Opti-3 ens comenta que “aquesta campanya és una manera d’aglutinar la informació d’aquest esdeveniment, que serà històric” i ens felicita amb èmfasi dient-nos “gran feina que feu!”. O la Marta S., metgessa de família, que opina que “quan això passi del tot, necessitarem testimoniatges com el que ha significat aquesta campanya per explicar en un futur que el que va passar va ser real”.  

Som conscients que els arxius tenen una funció social i amb el retorn dels comentaris que ens traslladeu els qui hi participeu, sumat a la bona resposta de la campanya que continua oberta, tanco aquest article compartint el que comenta la Núria, membre de l’equip de l’arxiu de la UVic-UCC: “hem de continuar en aquesta línia i posant en valor, documentant-los i preservant-los, els moviments socials que ens envolten”. 

I és així com documentant, preservant i difonent, podem explicar avui i sempre, qui som i d’on venim. Perquè sense memòria, no tenim identitat. 

Enllaç directe per cedir materials a l’arxiu de la UVic-UCC: https://www.uvic.cat/arxiu/arxivem-covid19

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *