La petjada catalana a l’ICA

2 novembre, 2022 - Fina Solà Gasset, Presidenta de l’ICA/SPO i vocal de l’EB/ICA

Som en un moment que la representació catalana a esdeveniments internacionals vinculats a l’arxivística i a la gestió documental és més forta i decisiva que mai.

Els Congressos, Conferències i Seminaris del Consell Internacional d’Arxius (ICA) s’han consolidat com espai d’intercanvi de coneixements i d’experiències amb perspectiva internacional, per als arxivers i arxiveres catalanes. 

Durant la setmana del 19 al 23 de setembre es va celebrar la IX Conferència Anual del Congrés Internacional d’Arxius (ICA) a Roma, sent una de les fites més importants de l’any 2022 per al col·lectiu professional. 

En aquesta IX Conferència a Itàlia i amb el lema “Archives Bridging the Gap” es posaven de manifest uns reptes molt importants per als arxius en un moment on les societats són cada vegada més complexes i la diversitat interactua en l’espai comú. Per tot això és essencial construir ponts per a poder reduir i superar  l’escletxa digital quan sigui necessari, donar eines a la ciutadania i poder implantar nous entorns com el big data, la realitat virtual, la realitat augmentada, la intel·ligència artificial, tècniques algorítmiques, entre d’altres. És per això que els arxius juguen un paper cabdal en aquest moment de canvis tecnològics i en constant moviment. Cal que exerceixin com a agents proactius, gestionant nous objectes, formats i tècniques i salvaguardar-los. 

El Consell Internacional d’Arxius (ICA) és una organització no-governamental amb seu a París (França) que funciona sota l’ordenament jurídic francès i la condició d’associació segons la llei de 1901. És una organització per a professionals i institucions d’arxiu d’arreu del món. El seu màxim òrgan de decisió és l’Assemblea General i la responsabilitat de l’actuació de l’ICA recau en el Consell Executiu (EB) que implementa les decisions de l’Assemblea General. 

El Consell Executiu (EB) del Consell Internacional de l’ICA es va reunir el dimarts dia 20 de setembre a Roma. En són membres amb vot tots els presidents de Seccions Professionals i de Branques Regionals, entre d’altres. En aquest moment hi ha dues arxiveres catalanes que ostenten el càrrec de presidentes de Seccions, la presidenta de la Secció d’Organismes Internacionals (SIO), Montserrat Canela i la presidenta de la Secció d’Arxius d’Esports (SPO), Fina Solà.  Durant la reunió del Consell Executiu de l’ICA hi va haver un canvi en la Vicepresidència de Finances. Deixava el càrrec en Henry Zuber per deixar pas a en Gustau Castañer. Per tant, en aquest moments som tres catalans a l’EB de l’ICA. 

El dia 21 de setembre va començar a Roma la IX Conferència Anual del Congrés Internacional d’Arxius amb tres arxiveres catalanes com a ponents. La primera fou la presidenta d’Arxivers sense Fronteres, Espanya, (AsF), Núria Carreras, qui ens va fer gaudir amb una xerrada sobre la solidaritat arxivística d’Arxivers sense Fronteres, en l’àmbit destinat a solidaritat arxivística: arxivers ajudant als altres en temps de guerra i pau. Les altres dues ponents foren Ana M. Pazos i Rosa Villanueva que ens van exposar l’experiència de la difusió de l’Arxiu Municipal de Barcelona en un nou context social, dins l’àmbit destinat a la presentació d’iniciatives innovadores d’arxius que van construint ponts per connectar-se amb l’actualitat cobrint les escletxes.

Altrament, a la IX Conferència hi foren presents alguns dels vocals dels comitès directius de Fòrums, Seccions, i Grups d’Experts com Pilar Campos vocal del Fòrum d’Associacions Professionals (FPA), Lluís-Esteve Casellas vocal de la Secció d’Arxius locals, municipals i territorials (SLMT) i vocal del Grup d’Experts de Gestió de documents digitals i físics (EG-MDPR), Enric Cobo vocal de la Secció d’Arxius d’Esports (SPO), i Pepita Raventós de la Secció d’Arxius Universitaris (SUV) i David Iglesias, president del grup d’experts d’Arxius fotogràfics i audiovisuals (PAAG) qui no va poder ser-hi present.  

A més dels qui actualment estan involucrats en l’estructura de l’ICA també van assistir-hi d’altres arxivers i arxiveres catalanes que per la seva trajectòria professional han estat o tenen vinculació amb l’arxivística internacional com és el cas d’Assumpció Colomer, Joaquim Borràs, Pedro Larregle, Carme Blanco i el president de l’Associació de professionals de l’arxivística i la gestió de documents de Catalunya, Francesc Giménez. 

I sens dubte l’esdeveniment més destacable per al col·lectiu de professionals de l’arxivística i la gestió documental va ser la nominació de dos arxivers catalans com a ICA Fellow. Es tracta d’un premi a la trajectòria professional, a la innovació en el món de l’arxivística i pel compromís amb la professió; Van rebre aquest guardó l’arxiver Ramon Alberch i l’arxiver Joan Boadas. El primer no va poder assistir-hi i va recollir el guardó en nom seu, Pepita Raventós. També van tenir l’honor de ser nominades ICA Fellow Trudy H. Peterson i Laura Millar, per la seva gran aportació a la professió que sens dubte tots compartim. Paral·lelament se li va atorgar a Joan Boadas el premi Emmet Leahy Award 2022, que rep el nom de l’arxiver americà i que és un reconeixement a la seva trajectòria professional internacional. 

I no voldria oblidar-me de fer esment d’altres professionals de l’arxivística catalana que han estat president, vicepresidents i vocals de diferents seccions de l’ICA al llarg dels anys com Pere Puig, Mariona Corominas, Ramon Alberch, Joan Boadas, Remei Perpinyà, Alfred Garcia, Joan Soler, Eva Roca, Anna Pazos, Andreu Carrascal, i un especial esment a Marta Munuera (DEP).

Som en un moment que la representació catalana a esdeveniments internacionals vinculats a l’arxivística i a la gestió documental és més forta i decisiva que mai, ocupant llocs estratègics per a la nostra professió, i ens cal mantenir aquesta dinàmica que ens manté en forma i ens ajuda a la projecció professional. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *