Conversem d’arxius amb… Arcadi Oliveres. Economista i activista social.

7 abril, 2021 - Elisenda Cristià Balsells, arxivera municipal de Reus

Avui publiquem l’entrevista que vam fer a l’Arcadi Oliveres, doctor en Ciències Econòmiques i activista en favor de la justícia social i la pau.

Arcadi Oliveras (imatge cedida)

Fa uns mesos vam posar-nos en contacte amb l’Arcadi Oliveres per tal de fer-li una entrevista per a la secció l’Arxiu des de fora. Des del primer moment es va mostrar predisposat a respondre les qüestions plantejades, si bé va puntualitzar: “respondré amb molt de gust tenint en compte els meus escassos coneixements sobre arxivística”. Avui plubliquem aquesta breu entrevista que li vam fer, tot considerant que les seves respostes ens aporten un punt de vista reflexiu a tenir en compte.

L’Arcadi Oliveres, doctor en Ciències Econòmiques, ha estat titular del Departament d’Economia Aplicada de la UAB. Expert en relacions nord-sud, comerç internacional, deute extern i economia de defensa. Activista en favor de la justícia social i la pau.

Què és el primer que et ve al cap quan penses en arxius ? Penses en alguna qüestió en concret ?

Penso en la necessitat de fer perviure la memòria individual i col·lectiva, per tal de que les accions realitzades per uns i altres es vagin relligant i puguin explicar els desenvolupaments històrics dels pobles.

  • Has anat mai a un arxiu públic ? Creus que són accessibles ? Què en milloraries ?

He visitat l’Arxiu Tarradellas del Monestir de Poblet i vaig gaudir de la  seva senzilla accessibilitat i de l’acompanyament rebut.

  • Quants arxius públics coneixes de la teva ciutat ? Creus que fan una bona difusió dels seus serveis?

De la meva ciutat, Sant Cugat del Vallès , conec l’Arxiu Nacional de Catalunya, però no es pot pas considerar local si no de tot el país. 

  • Què creus que aporten els arxius a la societat i què més hi podrien aportar ? 

Hi aporten una part, que no pas tota, de la documentació que ens permet conèixer el perquè de fets i esdeveniments passats i, sovint tenir-ne una visió diferent a la de la veritat oficialitzada que ens han explicat. Al mateix temps ens facilita  conèixer fets i fenòmens ben significatius als quals, potser, no s’hi havia donat la importància o la dimensió  que calia.

  • Saps si hi ha arxivers-gestors de documents treballant en el teu sector/entitat/organisme ?

Els meus camps de recerca principals han sigut els del desarmament i el desenvolupament. Crec que hi ha poca cosa en aquests àmbits. Pel que fa als desarmament, un centre de referència és el Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) situat a Suècia i, salvant les distàncies, i més recentment el que es pot trobar en la Biblioteca del Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i en el Centre Delàs d’Estudis per a la Pau. En el camp del desenvolupament  s’hi troba quelcom en  biblioteques de les universitats catalanes i d’algunes ONG com Oxfam-Intermón, per exemple.  

  • Ens podreis exlicar algua anècdota relacionada amb el món dels arxius?

Un company meu , que feia una tesi sobre temes d’armament i desarmament va demanar, des de la seva universitat de l’Estat, unes dades al Ministeri de Defensa que li foren denegades per “confidencials”. Posteriorment, va repetir la seva petició des d’una universitat francesa, en la que hi feia una estada i li foren enviades ràpidament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *