L’Arxiu des de fora: Eloi Fort, director d’oficina bancària

29 desembre, 2018 - Andrea Regadera López (Tècnica de la Unitat de Gestió Documental del Govern d'Andorra)

Avui entrevistem a l’Eloi Fort, amb 14 anys d’experiència en el món de la banca i actualment director d’una oficina bancària.

  1. Què és el primer que et ve al cap quan penses en arxius? Et ve algun nom concret? Perquè?

El primer que penso és en documentació ben custodiada i organitzada.

  1. Quants arxius públics coneixes de la teva ciutat? Creus que fan una bona difusió dels seus serveis?

En conec tres. No obstant, em consta que només es fa difusió de l’arxiu històric.

  1. Has anat mai a un arxiu públic? Creus que són accessibles? Què milloraries?

No hi he anat mai així que en desconec la seva accessibilitat.

  1. Què creus que aporten els arxius a la societat i què més podrien aportar?

En cas de necessitat poden arribar a ser molt útils per recuperar dades antigues. I, amb el pas del temps, poden suposar una gran font d’informació històrica.

  1. Què creus que pot aportar a la teva professió la documentació custodiada en arxius públics? I a l¡’inrevés, creus que la documentació de la teva empresa o organisme seria una font interessant de consulta a un arxiu públic?

En el sector de la banca veig difícil poder exposar documentació de l’empresa en un arxiu públic a l’abast de tothom per una qüestió de confidencialitat de les dades dels clients.

  1. De l’1 al 10, quin grau d’importància creus que té la documentació generada per la teva empresa o organisme dins del vostre funcionament del dia a dia? Perquè?

Li atorgaria un 10, ja que la documentació que generem diàriament representa tant la transaccionalitat com la justificació de les operacions efectuades pels clients així com un històric de gran valor a llarg termini.

  1. Saps si hi ha arxivers treballant al teu sector/empresa? En cas afirmatiu, en què creus que consisteix la seva feina? En cas negatiu, penses que serien necessaris? Reflexiona sobre la seva importància ( o no) dins del funcionament de l’organisme.

Efectivament tenim arxivers. Al banc tenim diferents arxius, i en funció de l’antiguitat de la documentació, aquesta es va traslladant als diferents dipòsits, ja que la documentació més antiga acostuma a tenir menys consultes.

La funció dels arxivers és, doncs, rellevant per poder localitzar ràpidament els documents requerits i garantir la seva conservació i disponibilitat.

  1. Quin creus que ha de ser el paper dels arxius en l’entorn electrònic i de dades cap al que avancem?

Segons el meu parer, els arxius tendiran a digitalitzar-se per una qüestió d’estalvi de paper i d’espai.

Actualment, al banc ja treballem amb un doble format de document: paper i digital, per disposar d’una doble font d’informació.

  1. Ens podries explicar alguna anècdota relacionada amb el món dels arxius i/o de la gestió documental?

En podria explicar moltes. Per sort no son habituals, però ens hem trobat en diverses ocasions amb reclamacions de clients que no reconeixen operacions transaccionals molt evidents. La visualització del document original sovint fa recuperar ràpidament la memòria.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *