L’Arxiu des de fora: Josep Capella, periodista

11 novembre, 2019 - Andrea Regadera López (Tècnica de la Unitat de Gestió Documental del Govern d'Andorra).

Avui entrevistem al periodista Josep Capella, corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a París.

Josep Capella i Matas, llicenciat en Ciéncies de la Informació i especialitzat en la informació política, és actualment corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a París i president de l’Associació Cultural Revista Cambrils.  Ha sigut guardonat amb la Menció Honorífica Muncipal de Cambrils, amb el premi CRONISTA PARLAMENTARI que concedeix l’APP, la Petxina Daurada del Col.legi de Periodistes de Tarragona, el premi EXIT del FECAM de Cambrils i el premi que RAC1 atorga al millor comunicador en l’ámbit audiovisual (2015).

  • Què és el primer que et ve al cap quan penses en arxius? Et ve algun nom concret? Per què?

Penso en la casa del Josep Salceda, un historiador i periodista local, de Cambrils. A la meva época de jovenet amb inquietuts, a la part final del franquisme i l’inici de la democarcia, no hi havia masses possibililitats de poder accedir a un arxiu, i en prou feienes a una biblioteca. Així que anar a casa seva i que et deixés  consultar els documents de tota mena que tenia era un luxe i un privilegi. Va ser la meva primera aproximacio al món dels arxius .

  • Quants arxius públics coneixes de la teva ciutat? Creus que fan una bona difusió dels seus serveis?

 El que “conec” i estimo, és el del meu poble, Cambrils. Des de fa uns anys fa una molt bona tasca, i dóna a coneixer tant els seus serveis com les seves aportacions. Em consta que editen un butlletí informatiu per difondre algunes de le seves activitats i així arribar a més gent, però  estic segur que molta gent desconeix la seva existencia i la feinada que fan.  

  • Has anat mai a un arxiu públic? Creus que són accessibles? Què milloraries?

Sí, i tant. No en sóc un asidu, però m’agrada perdre’m una estona i descobrir coses i sorprendre’m. A vegades és com una mena d’aventura. No sé ben bé a què hi vaig, sinó que em deixo guiar pels professionals o anar estirant d’un fil a veure què en surt i què m’hi trobo. És fascinant.

  • Què creus que aporten els arxius a la societat i què més podrien aportar?

Sobretot no perdre la memòria i essencialment ajudar a recuperar la que es podria perdre. Saber sempre qui som i què hem sigut és essencial. No ho valorem prou, però sense aquesta feina que fan els arxius, una part de la nostra societat estaria coixa. Per tant, encara que la majoria de vegades sigui una feina molt anònima i poc reconeguda, crec que cal fer una aposta decidida per reforçar-los.…

  • Què creus que pot aportar a la teva professió la documentació custodiada en arxius públics? I a l’inrevés, creus que la documentació de la teva empresa o organisme seria una font interessant de consulta a un arxiu públic?

A la meva feina hi ha dues vessants: la del corre corre, que ho vull ja, per a la qual no tenim temps d’acudir als arxius públics per fer recerca, i una altra més reflexiva i d’investigació que sí ens ho permet. En el meu cas tinc la sort que a la CCMA, TV3 i Catalunya Ràdio, tenim un excel.lent servei de documentació que ens ajuda molt, ja que coneix les nostres necessitats. És el nostre àngel de la guarda. Però no tots els mitjans disposen d’aquest servei i això es nota. 

Els companys  que es dediquen a la informació no immediata sí que són usuaris dels arxius públics, i dono fe que hi treballen molt bé. Jo crec que sí, que l’arxiu de TV3 i de CR, si no ho són ja, seran una gran font d’informació que ajudarà a explicar el passat i el present del nostre país. Desconec si està connectat d’alguna manera amb altres arxius de Catalunya, però segur que és i serà una eina molt útil pel conjunt del país.

  • De l’1 al 10, quin grau d’importància creus que té la documentació generada per la teva empresa o organisme dins del vostre funcionament del dia a dia? Per què?

Jo diria que 10. És evident que no totes les imatges que produïm al cap del dia tenen el mateix valor, però són un element essencial. La direcció de l’empresa és conscient de la importància d’aquesta qüestió i està molt a sobre d’aquest aspecte de la documentació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *