L’Arxiu des de fora: Melania Cia, infermera

4 juliol, 2018 - Andrea Regadera López (Tècnica de la Unitat de Gestió Documental del Govern d'Andorra)

Avui entrevistem a la Melania Cia, infermera amb més de 15 anys d’experiència a l’Institut Català d’Oncologia. Actualment forma part de l’Equip de Teràpia Intravenosa de l’ICO Badalona.

  • Què és el primer que et ve al cap quan penses en arxius? Et ve algun nom concret? Per què?

El primer que penso és en papers i carpetes.

Tinc una germana arxivera i només em ve al cap l’arxiu on ella treballa.

  • Quants arxius públics coneixes de la teva ciutat? Creus que fan una bona difusió dels seus serveis?

A la meva ciutat no conec cap arxiu públic. Així que suposo que no fan bona difusió dels seus serveis.

  • Has anat mai a un arxiu públic? Creus que són accessibles? Què milloraries?

No he anat mai.

  • Què creus que aporten els arxius a la societat i què més podrien aportar?

Crec que poden aportar memòria i, alhora, actualitat.

  • Què creus que pot aportar a la teva professió la documentació custodiada en arxius públics? I a l’inrevés, creus que la documentació de la teva empresa o organisme seria una font interessant de consulta a un arxiu públic?                                 

 És complicat que els arxius d’un hospital siguin públics donat que molta informació és confidencial.  Però com ara tot està informatitzat, potser un arxiver podria organitzar les històries clíniques dels pacients per poder trobar la  documentació relacionada amb aquest pacient d’una manera més fàcil.

  • De l’1 al 10, quin grau d’importància creus que té la documentació generada per la teva empresa o organisme dins del vostre funcionament del dia a dia? Per què?

Un 10. Perquè treballem amb persones i tot pot ser important.

  • Saps si hi ha arxivers treballant al teu sector/empresa? En cas afirmatiu, en què creus que consisteix la seva feina? En cas negatiu, penses que serien necessaris? Reflexiona sobre la seva importància (o no) dins del funcionament de l’organisme.

Ho desconec. Però el que sí que sé es que són necessaris. Totes les professions són necessàries per ajudar-nos entre nosaltres.

  • Quin creus que ha de ser el paper dels arxius en l’entorn electrònic i de dades cap al que avancem?

Penso que el paper dels arxius serà molt important per tal de garantir la integritat i conservació dels documents, perquè moltes vegades els fulls físics s’escaneixen i s’eliminen i només queda la versió escanejada de manera que, si aquesta es perd, ho perds tot.

  • Ens podries explicar alguna anècdota relacionada amb el món dels arxius i/o de la gestió documental?

Recordo que a la universitat vam haver de fer un treball en grup de infermeria comunitària sobre un municipi, i això va suposar recórrer tots els organismes oficials per buscar informació. Un cop allà ens deien que el que buscàvem estava en “aquells llibres”, però n’hi havíen moltíssims. No hi havia (evidentment) cap arxiver.

Al final, després de caminar molt i de consultar molts llibres i plànols del municipi, vam aconseguir acabar el treball, però hagués sigut molt més fàcil si un arxiver ens hagués pogut guiar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *