“OBJECTIU SABADELL”

2 novembre, 2023 - David González Ruiz. Arxiver de la Secció d’Imatge i So de l’Arxiu Històric de Sabadell i comissari de l’exposició

Un exemple de col·laboració entre Arxiu i Museu per posar en valor el patrimoni fotogràfic.

Foto 1: Exposició “Objectiu Sabadell”, al Museu d’Art. Setembre de 2023. Autor: David González.

Quan amb el pas del temps ens preguntem per a què va servir l’exposició “Objectiu Sabadell. Història de la fotografia 1860-1936?” ens agradaria recordar que, per sobre de tot, fou una plataforma que permeté recuperar i reconèixer el paper que van tenir els principals fotògrafs –homes i dones– de la nostra ciutat. Una reivindicació cultural que també va aconseguir posicionar Sabadell com un dels pools fotogràfics catalans més destacats al llarg del primer terç del segle XX.

Cal explicar que aquest és un projecte coral, organitzat conjuntament per l’Arxiu Històric i els museus d’Art i Història de Sabadell. De fet, fruit d’aquesta col·laboració, la mostra es pot visitar simultàniament als dos museus. Després de la inauguració, el passat 31 d’agost, en el marc de la Festa Major, ambdues exposicions es poden visitar fins al 25 de febrer de 2024 i, en el tram final, coincideixen amb l’elecció de Sabadell com a Capital de Cultura Catalana. 

Un altre element imprescindible per al bon funcionament d’“Objectiu Sabadell” ha estat la implicació de moltes famílies sabadellenques que, amb gran generositat, han cedit el seu llegat fotogràfic a l’exposició, fent aflorar un patrimoni fins aleshores inèdit. En són un bon exemple els dos daguerreotips de la família Viladot, que, després d’haver-los localitzat a Barcelona, els propietaris decidiren donar de forma altruista a l’Arxiu Històric, de manera que s’han convertit en les fotografies més antigues dels nostres fons. També cal destacar l’ingrés a l’Arxiu de la col·lecció Renom-Llonch, un dels llegats fotogràfics més importants de la ciutat, compilat durant anys pel col·leccionista Esteve Renom Pulit (Sabadell, 1940-2021) i que la família ha donat sense contraprestació perquè algunes de les peces més selectes es puguin veure per primera vegada.

Foto 2: Daguerreotip de l’advocat sabadellenc Tomàs Viladot i la seva esposa, Rosa Anton, aproximadament realitzat el 1860 i amb autoria de l’estudi barceloní Frank&Wigle. La peça es pot veure a l’exposició i ha estat donada pels seus antics propietaris a l’Arxiu després d’un llarg procés de recerca

El resultat és una exposició on els visitants poden gaudir de més de 500 fotografies realitzades per prop d’una vuitantena de fotògrafs diferents, que cronològicament abracen des de mitjan segle XIX fins a la dècada de 1930. Sempre que ha estat possible s’han exhibit les obres originals i només quan la matriu és un negatiu s’ha optat per emprar un tiratge modern. Un altre criteri museogràfic ha estat buscar un diàleg entre els diferents espais dels museus. Per exemple, el fil discursiu i la majoria d’obres transiten per un camí de llum de color blanc sobre un fons negre, mentre que a la paret oposada trobem obres de gran format relacionades amb els continguts d’aquell àmbit, taules amb informació auxiliar o, fins i tot, un plató d’època on el públic pot fer-se un retrat d’estudi en un ambient lúdic. 

Des d’un punt de vista temàtic, “Objectiu Sabadell” s’estructura en deu àmbits que expliquen des de com la fotografia s’introdueix a la ciutat, passant per identificar tot l’estol de fotògrafs professionals que hi treballaren, el paper desenvolupat pels fotògrafs amateurs, gèneres com la fotografia artística o documental, les primeres edicions de targetes postals o reivindicar la presència de la dona en la història de la fotografia. Tots aquests els podem visitar al Museu d’Art de Sabadell, excepte l’àmbit dedicat a la fotografia industrial, que s’ha descentralitzat al Museu d’Història, a causa del vincle que la institució sempre ha mantingut amb aquesta temàtica.

Paral·lelament, estem desenvolupant diverses activitats associades per posar en valor el patrimoni fotogràfic sabadellenc i acostar-lo a la ciutadania. El passat 15 d’octubre, en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, el comissari de la mostra hi va fer una visita guiada i després el fotògraf Sergi F. Moure dugué a terme un taller de fotografia analògica pensat per a tots els públics. Els assistents pogueren fer fotografia estenopeica amb capses de galetes, fabricar la seva pròpia càmera o jugar a fer de retratista revelant negatius. Una iniciativa que es repetirà per les festes de Nadal incorporant nous elements com la presència de “fotògrafs minuters” i altres tallers familiars. 

Foto 3: David González, arxiver de la Secció d’Imatge i So de l’Arxiu Històric de Sabadell i comissari de la mostra, durant una visita guiada en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni. Museu d’Art de Sabadell, 15 d’octubre de 2023. Autoria: Montse Mallol

Un altre dels plats forts serà l’espectacle de titelles de la Companyia Matito, que tindrà lloc el diumenge 19 de novembre, al pati del Museu d’Art, aprofitant el Dia Mundial de la Infància. Amb un humor de proximitat i acompanyat de música tradicional, el putxinel·li Matito deixarà de jaure sota l’olivera per dedicar-se a fer fotografies. El seu imaginari és la cultura mediterrània i, acompanyat per un estol de personatges, trobarà en la càmera l’ajuda necessària en l’etern camí de cercar la felicitat.

Per últim, una altra de les grans efemèrides serà la presentació del catàleg de l’exposició, que tindrà lloc a mitjan desembre d’aquest any. Conscients de com són d’efímeres les exposicions i la necessitat de perpetuar el coneixement, per a nosaltres era imprescindible poder disposar de l’esmentat catàleg. A l’hora de pensar com volíem que fos, hem treballat sobre tres eixos innegociables: uns acabats d’impremta de qualitat (imprescindibles en un llibre de fotografia), una bona distribució a les llibreries i un preu assequible (encara pendent de perfilar), que permeti a la majoria de butxaques poder-lo comprar. Finalment, el publicarà l’editorial Efadós, una empresa amb un reconegut prestigi en el sector, tindrà 200 pàgines, amb enquadernació rústica i un format de 22,6×26,6 cm.

Tot plegat ha acabat despertant l’interès dels mitjans de comunicació i diferents col·lectius professionals. Estem molt satisfets que, a banda de la premsa i la ràdio locals, l’exposició hagi cridat l’atenció de capçaleres com La VanguardiaNació Digital. Pel que fa a les entitats, tenim programades visites amb els socis de Fotoconnexió, amb alumnes del màster de Conservació i Restauració de Patrimoni Fotogràfic de l’ESCRBCC i amb membres del Cercle Cartòfil de Catalunya. 

Foto 4: Plató d’època simulant la galeria d’un fotògraf professional, on els visitants poden fer-se un retrat d’estudi. Museu d’Art de Sabadell. Setembre de 2023. Autor: David González.

Finalment, i acabem expressament l’article amb aquesta reflexió: creiem que és molt important explicar que l’exposició “Objectiu Sabadell” és el resultat d’una exhaustiva investigació duta a terme principalment per l’arxiver David González des de la Secció d’Imatge i So de l’Arxiu Històric de Sabadell amb l’objectiu de conèixer millor i posar en valor els nostres fotògrafs i fotògrafes. Fruit d’aquest treball, l’abril de 2022, va defensar la tesi doctoral Història de la fotografia a Sabadell. Dels orígens a 1936, a la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment, aquest estudi és accessible en línia als servidors de Tesis Doctorals en Xarxa. La bona acollida dels continguts en els ambients acadèmics i professionals ha facilitat anar un pas més enllà organitzant l’esmentada exposició. 

Creiem que l’aposta de l’Arxiu i els museus sabadellencs per divulgar amb rigor, però alhora amb un discurs de proximitat, la història de la fotografia omple un buit en la historiografia local i, al mateix temps, contribueix a redefinir l’enfocament dins de l’àmbit nacional amb nous continguts. Un plantejament històric, aquest últim, que ben aviat caldrà actualitzar, després de les aportacions dels darrers anys.

Per a l’Arxiu, el resultat final d’aquest projecte és molt positiu. Hem acumulat expertesa i coneixem molt millor els fotògrafs que formen part dels nostres fons i col·leccions. Un element que ens permet redimensionar amb precisió el patrimoni fotogràfic sabadellenc. Pel camí hem teixit valuoses aliances amb famílies de la ciutat, que en moltes ocasions ens han fet confiança donant el seu llegat fotogràfic, conscients que el lloc on es conservaria millor i es posaria en valor seria l’Arxiu Històric de Sabadell. Finalment, la complicitat amb el Museu d’Art i el Museu d’Història ens ha ofert una finestra única per acostar-nos al màxim a la ciutadania i perpetuar aquest coneixement fruit de la investigació amb un catàleg que el desembre veurà la llum.

Foto 5: El grafisme de l’exposició juga amb la lent d’una càmera fotogràfica i el títol. Des d’aquestes ratlles volem agrair a l’empresa Central de Projectes tot el seu esforç i dedicació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *