ArxiRuta: Arxiu Comarcal del Baix Empordà

24 febrer, 2020 - Sergi Borrallo Llauradó (Responsable de l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona)

Avui visitem un arxiu amb gran quantitat de documentació històrica ubicat en un edifici de nova planta de construcció recent

Presentació

L’Arxiu Comarcal del Baix Empordà (ACBE) és titularitat de la Generalitat de Catalunya i és gestionat per l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, el Consell Comarcal del Baix Empordà i el Departament de Cultura de la Generalitat. La seva directora és Carme Maria Marugan i Vallvé.

Foto: Façana actual de l’ACBE

Història

El conveni de creació es va signar el 15 de juny de 1982 i la primera seu fou inaugurada el 12 de març de 1984. L’Arxiu ocupava l’ala sud del castell medieval de la Bisbal d’Empordà. Amb anterioritat al 1984 la documentació es conservà a la última planta de l’Ajuntament de la Bisbal. L’edifici actual ha estat inaugurat el 9 de juny de 2012

Fons documentals

L’ACBE custodia un important número de fons (257). En podem destacar el de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, el del Districte notarial, de l’empresa Coromina i Cia, el patrimonial Salomó de la Bisbal, dels fotògrafs Emili Casas i Enric Riera, etc.

Els fons custodiats presenten infinites possibilitats d’investigació per l’amplitud de cronologia i de temàtiques.

El document més antic és un pergamí d’una venda de 1281 del fons patrimonial Sardó de Calonge. L’Arxiu conserva 839 pergamins, llibres de privilegis i similars de diferents fons.

Foto: Daguerrotip del fons Salomó de la Bisbal

En relació als recursos humans que disposa el centre, es concreta en tres persones: la directora, una tècnica d’arxius i un administratiu.

Edifici

L’edifici actual és un equipament modern i funcional amb un total de 5 dipòsits de compactes, 1 dipòsit de planeres, 2 amb prestatgeria fixe que ens donen una capacitat de 8.600 ml. Tots ells estan equipats amb deshumificadors i controladors de la temperatura/humitat. Un d’ells és específic per a material fotogràfic i està climatitzat segons els requisits d’aquesta tipologia.

Serveis

Els principals serveis són el de consulta de fons documentals, biblioteca i hemeroteca; accés en línia als instruments de descripció i documents a Arxius en línia (http://arxiusenlinia.cultura.gencat.cat) i de la premsa històrica a Xac-premsa (https://xacpremsa.cultura.gencat.cat/pandora/); servei de reproducció de documents, visites guiades per a grups, exposicions, conferències, cursos, etc. Les activitats s’adrecen a un públic molt general i normalment són gratuïtes.

Tot i no tenir presència a les xarxes socials disposa de web corporatiu i des d’aquest, es pot iniciar una visita virtual a l’Arxiu (http://xac.gencat.cat/ca/llista_arxius_comarcals/baix_emporda/visita-virtual/index.html).

Foto: Sala de consulta

Peculiaritats

L’ACBE forma part de la Xarxa d’Arxius Comarcals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, com la resta d’arxius de la XAC custodia una gran varietat de tipus de fons.

És un arxiu amb un equipament modern amb un gran volum de documentació, molta d’ella encara poc estudiada. L’ACBE forma part de l’ABE, el conjunt dels arxius del Baix Empordà.

Visió professió

Segons la directora, actualment, la professió porta associats nous reptes constants que obliguen a una contínua adaptació. Ens esperen uns anys molt complicats en la implementació de l’administració electrònica.

Cal millorar els mitjans que es destinen als arxius i cal canviar la imatge que els polítics i gestors institucionals tenen dels arxius.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *