ArxiRuta: Arxiu Municipal d’Amposta

14 desembre, 2020 - Albert Company Vengut (director de l'AMA) i Sergi Borrallo Llauradó (@LaDada_ACC)

Avui visitem un arxiu de creació recent que gestiona gran part dels fons locals relacionats.

Presentació

L’Arxiu Municipal d’Amposta (AMA) es troba ubicat a la plaça de l’Ajuntament, 3-4, i és dirigit per Albert Company Vengut. La titularitat i la seva gestió és municipal, tot i que l’Ajuntament d’Amposta participa en la cogestió de l’Arxiu Comarcal del Montsià, juntament amb el Departament de Cultura i el Consell Comarcal del Montsià.

 Façana de l’Ajuntament on es troba l’Arxiu Municipal d’Amposta

Història

La data de creació de l’Arxiu coincideix amb l’aprovació del Reglament de l’Arxiu Municipal d’Amposta, el 24 de setembre de l’any 2012. Abans de la creació de l’AMA, la documentació municipal estava dipositada en diferents ubicacions repartides per varis edificis de titularitat municipal: l’Ajuntament, l’edifici administratiu situat enfront l’Ajuntament, la seu de Serveis Socials, l’oficina de Turisme, l’edifici destinat a la Brigada Municipal d’Obres, i la seu de les oficines de l’antic Escorxador Municipal.

Fons documentals

L’Arxiu Municipal d’Amposta, òbviament a banda del seu propi fons documental i gràcies a cessions en comodat i donacions, custodia, sota l’aixopluc de l’Arxiu Comarcal del Montsià, varis fons d’institucions, associacions i persones rellevants per Amposta, la comarca o les Terres de l’Ebre.

Pel que fa als més rellevants, des de la Cambra Agrària d’Amposta, passant pels fons personals dels músics Adolf Ventas i Joan Suñé, l’escriptor Sebastià Juan Arbó o la documentació recuperada de les golfes municipals del Servei d’Investigació de Falange. Tots aquests, dipositats a les instal·lacions de l’Arxiu Comarcal del Montsià, estan gestionats directament per l’Arxiu Municipal d’Amposta. A més vàries associacions ampostines, totes elles centenàries i d’una importància cabdal per entendre el segle XX a la ciutat, ja han mostrat gran interès per a cedir els seus fons documentals a l’Ajuntament d’Amposta, així com col·leccionistes locals que omplen buits cabdals a la història del municipi . És qüestió de temps doncs, que l’Arxiu Municipal d’Amposta augmenti exponencialment, tan a nivell quantitatiu com qualitatiu, la informació sota la seva empara.

Partitura de la cançó «El Pont penjant d’Amposta»

Dins del fons municipal d’Amposta, les línies d’investigació recauen única i exclusivament en el segle XX, i sobretot a partir de la dècada dels anys 20. El cru pas de la Guerra Civil Espanyola pel municipi ens va deixar la condemna de la destrucció del fons documental conservat, a excepció de les lleves militars des de la segona dècada de segle i dels llibres d’actes de plens a partir del 1927. La vida política de l’Amposta dels convulsos anys 20 i 30 obre el pas com a línia a tenir molt present. Complementant l’estudi de la vida política de la ciutat, la documentació del Servei d’Intel·ligència de Falange aporta una visió única de la depuració franquista a Amposta, amb  prop de quatre mil fitxes i informes individuals d’ampostins i ampostines. 

El món cultural com a àmbit d’investigació s’obre pas també en la documentació gestionada per l’AMA. Reconeixent la importància de les dues bandes de música del municipi, La Lira Ampostina i la Unió Filharmònica, tan l’Arxiu Municipal d’Amposta com l’Arxiu Comarcal del Montsià poden esdevenir centres de referència per a l’estudi de la música de bandes, tan popular a les nostres terres, a partir dels fons personals de Joan Suñé i d’Adolf Ventas, com a punt de partida per a enfonsar-se en la rellevància d’ambdues associacions musicals dins la societat ampostina, tant de passat, de present com de futur. També remarcable és l’aprofundiment en l’estudi de l’escriptor Sebastià Juan Arbó, protagonista ja d’una brillant investigació uns anys enrere a partir de la documentació dipositada a l’Arxiu Comarcal del Montsià. 

El document de producció municipal més antic que es conserva a l’Ajuntament és un reglament del cementiri municipal d’Amposta, de finals del segle XIX. Com ja hem comentat abans, la conservació de documentació anterior al període de Guerra Civil és excepcional a la ciutat. 

Un dels documents més antics de l’Arxiu Municipal

Personal

L’AMA només compta amb una persona al seu càrrec, un tècnic arxiver que n’exerceix la direcció. Puntualment, disposen de reforços amb perfil administratiu que realitzen tasques mecàniques sobre la documentació (expurg, neteja, entrada de dades, reinstal·lació, etc…).

Edifici

L’Arxiu Municipal d’Amposta es troba situat a l’edifici de l’Ajuntament d’Amposta. Es tracta d’un edifici construït l’any 1950, a la plaça de l’Ajuntament, que disposa de dos plantes i una tercera en forma de terrassa i golfes. El despatx de l’Arxiu Municipal està situat a la segona planta, annex a un dels tres dipòsits destinats a arxiu que trobem a l’edifici. Cada un d’aquests dipòsits està equipat amb compactes i té una capacitat d’uns 200 metres lineals, aproximadament. Antigament també es van ocupar les golfes com a dipòsit d’arxiu.

Ambtot, donat el conveni de cogestió entre l’Ajuntament d’Amposta, el Consell Comarcal del Montsià i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’any 2010 es va inaugurar l’edifici de l’Arxiu Comarcal del Montsià, que rep la documentació històrica de l’Ajuntament d’Amposta. Aquest edifici de nova construcció disposa de quatre dipòsits amb poc més de 9000 metres lineals de capacitat. Actualment, l’Ajuntament d’Amposta ocupa aproximadament 550 metres lineals d’un dels dipòsits.

Dipòsits de l’Arxiu Municipal equipats amb armaris compactes

Serveis

Els serveis que ofereix l’Arxiu Municipal són la consulta, l’accés i la reproducció de documents, la donació o cessió de fons o col·leccions privades amb valor històric pel territori i la col·laboració en la difusió i la posada en valor del patrimoni documental local. L’Arxiu no disposa de pàgina web pròpia, per a difondre continguts utilitza la corporativa de l’Ajuntament [https://www.amposta.cat/].

Gestió documental

Actualment el grau d’implantació de l’Administració Electrònica a l’Ajuntament d’Amposta només ve marcat per la utilització de les aplicacions de l’AOC destinats a l’ús. Després de diversos intents fallits de fer passes endavant en quan a la implementació d’un software que fos capaç d’aglutinar tot el cicle de vida dels documents generats i rebuts per l’ens, l’any 2019 l’Ajuntament endegà una consulta de mercat per a trobar els proveïdors que oferissin un programari de gestió integral per a corporacions municipals. Amb les conclusions publicades, es preveu que la licitació d’aquest producte es produeixi durant el 2021 i provoqui un salt qualitatiu considerable respecte al seu estat actual.

Visió Professió

Segons el director, Albert Company, l’onada tecnològica ha donat l’empenta definitiva per a un canvi radical en la nostra professió, que sense ella, ja es venia intuint. Ambtot, necessitem créixer com a col·lectiu i presentar-nos davant el gran públic. Qui som? Què fem? Quins beneficis extreuen els ciutadans i la societat del nostre paper? La posada en valor de l’arxiver serà a partir del reconeixement extern, o no serà. Únicament un cop obtingut el reconeixement i la identificació de quina és la nostra tasca en les organitzacions per part de la ciutadania, el col·lectiu serà prou fort per a sentir-se peça clau dins d’una estructura laboral, ja sigui d’àmbit públic o privat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *