Nou mapa actualitzat dels destins de l’ArxiRuta.

8 juny, 2020 - Sergi Borrallo Llauradó (Responsable de l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona)

Després d’arribar a la trentena de visites virtuals, actualitzem el mapa d’arxius d’aquesta secció.

Encetem la Setmana Internacional dels Arxius fent una breu parada en la nostra particular ruta d’arxius i analitzant les 30 visites realitzades.

La situació excepcional d’alarma produïda per la Covid-19 i el confinament durant aquests mesos no han aturat l’ArxiRuta, més aviat al contrari, han fet palesa la necessitat d’oferir recursos digitals, ja sigui accés a fons digitalitzats, difusió dels documents a través d’enquestes o altres propostes originals, exposicions o visites virtuals, etc.

En poc més d’un any, una trentena d’arxius ens han obert les portes per explicar-nos la seva història, els fons, el personal, l’edifici, els serveis, els projectes de gestió documental, les peculiaritats i la seva visió de la professió, mostrant-ne les virtuts i les carències.

Passem a analitzar els diferents arxius visitats. Des del punt de vista territorial, la distribució ha estat equitativa en les diferents demarcacions provincials catalanes, malgrat això, com que no ha finalitzat el cicle, 7 han estat per Tarragona i Barcelona i 6 per Lleida i Girona.

Des del punt de vista jurídic, 24 arxius han estat públics (80%) i 6 privats (20%). Encapçalen el rànquing els de la Generalitat (11), seguit dels municipals (6), privats (6), universitats (4) i diputacions (3).

L’element estrella d’aquest resum és el mapa d’ArxiRutes actualitzat. A banda de comprovar la distribució pel territori català, també podreu visualitzar el número d’article, la data de publicació, el nom de l’Arxiu, l’acrònim, la localitat, l’adreça, les coordenades, la imatge de l’arxiu i l’enllaç a l’article corresponent. S’ha de notar que som arxivers!

Tots els articles van signats per mi, però vull agrair les persones que m’han passat els continguts perquè han fet una gran part de la feina i sense ells no hagués estat possible: Albert Curto, Natàlia Navarro, Elena González, Eulàlia Miret, Neus Reverté, M. Àngels Suquet, Mari Pau Gómez, Esther Vilar, Neus Sánchez, Benigne Marquès, Xavier Gayán, Miquel Casademont, Nati Castejón, Oriol Riart, Cristina Biescas, Josep Estivill, Olga Giralt, Assumpció Colomer, Dolors Montagut, Lluís-Esteve Casellas, Montse Garriga, Yolanda Zuil, Sílvia Farrús, Carme M. Marugan, Gerard Mercadé, Roser Calpe, M. Carme Capdevila, Inés Padrosa, Núria Gavarró, Núria Cañellas i tots els seus companys d’arxiu que en alguns casos també n’han patit les conseqüències.

Finalment, animar-vos que ens acompanyeu en aquesta ruta d’arxius, ja que encara ens queden moltíssims centres interessants per visitar i, sense la vostra presència, l’ArxiRuta no tindria sentit.

Mapa de les 30 visites a arxius realitzades dins la secció ArxiRuta de La DaDa, diari digital de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya. https://www.instamaps.cat/visor.html?businessid=80aa022ba3e5f472687083485efb0592&3D=false

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *